​Romania este beneficiar net de fonduri europene, cu un sold pozitiv de peste 11 miliarde de euro, in cei 7 ani de apartenenta la Uniunea Europeana, potrivit unor date provizorii de la Ministerul Finantelor Publice. Agricultura este sectorul care a adus tarii cei mai multi bani europeni din 2007 pana in prezent.

Uniunea EuropeanaFoto: Comisia Europeana

Potrivit situatiei din perioada 1 ianuarie 2007-30 noiembrie 2013, furnizate de Ministerul Finantelor, statul roman a contribuit la bugetul UE cu 9,2 miliarde de euro, insa de la Bruxelles au intrat in tara noastra circa 20,4 miliarde de euro, in principal sub forma de fonduri structurale si de coeziune, plati directe pentru agricultori, la care se adauga alocari mai reduse, cum ar fi banii pentru pregatirea aderarii la Spatiul Schengen (facilitatea Schengen).

Amintim ca Romania mai poate absorbi fondurile europene aferente perioadei de programare 2007-2013 pana la sfarsitul anului 2015.

Banii pentru dezvoltarea satelor urca Ministerul Agriculturii in topul absorbtiei fondurilor UE

documente

PNDR-2007-2013

(29 Dec 2013) PowerPoint, 1MB

Programul National pentru Dezvoltare in Mediul Rural (PNDR), gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, are cea mai buna rata de absorbtie, respectiv 67%, potrivit situatiei prezentate de MADR pe 23 decembrie 2013.

Nominal, Romania a atras prin PNDR, in perioada 2007-2013, fonduri de 4,797 miliarde euro de la Comisia Europeana, din totalul de 8,12 miliarde de euro alocate tarii noastre de catre executivul comunitar.

Acestor bani li se adauga avansurile de 561,5 milioane de euro platite deja de CE catre statul roman, la inceputul implementarii PNDR, insa in cazul unor eventuale dezangajari de fonduri UE, la finalul anului 2015 se retrag proportional sume din acest avans, de catre Bruxelles.

Pana in prezent, insa, PNDR are dezangajari zero, conform datelor prezentate de Ministrul Agriculturii.

In schimb, Comisia Europeana a aplicat Romaniei, in cadrul PNDR, corectii financiare si penalitati ca urmare a unor nereguli constatate in derularea proiectelor. Pana in luna noiembrie 2013, acestea au totalizat aproape 161 milioane euro.

Tot la Ministerul Agriculturii, o rata de absorbtie mult mai mica are Programul Operational pentru Pescuit. In acest program, Romania are la dispozitie 230 de milioane de euro din Fondul European pentru Pescuit (FEP), din care a obtinut rambursari efective de peste 55 de milioane de euro de la Comisia Europeana, ceea ce inseamna o rata de absorbtie de circa 24%. In plus fata de rambursarile efective, CE a acordat Romaniei si avansuri de 32,3 milioane de euro.

In cadrul Porgramului pentru pescuit, Romania a suferit si dezangajari (pierderi din suma alocata) de fonduri europene, de circa 22,4 milioane de euro, bani pe care tara nu-i va mai putea absorbi.

O categorie de bani europeni oferiti Romaniei in agricultura sunt cei provenind din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), care insa sunt absorbiti mult mai usor de tara noastra, in conditiile in care cea mai mare parte din fonduri sunt plati directe acordate agricultorilor, ca sprijin, fara sa fie nevoie de proiecte europene articulate si aplicate conform unor proceduri si planuri stricte.

In cadrul acestor scheme, agricultura romaneasca a primit de la Comisia Europeana nu mai putin de 4,6 miliarde de euro conform situatiei disponibile pana la 30 noiembrie 2013.

Aici intra platile directe la hectar, masurile de piata, precum si programe de promovare a produselor agroalimentare romanesti. Toate acestea sunt gestionate de Agentia pentru Plati si Interventia in Agricultura (APIA) din subordinea Ministerului Agriculturii.

Fondurile structurale: Ministrul Teodorovici rateaza si jumatatea tintei de la preluarea MFE

documente

Fonduri_structurale

(29 Dec 2013) PDF, 112KB

Separat de banii europeni de la Agricultura sunt fondurile structurale si de coeziune. Acestea sunt atrase de Romania prin 7 programe operationale, gestionate de diverse ministere, prin autoritati de management. Peste toate aceste ministere, insa, Ministerul Fondurilor Europene are rol coordonator in absorbtia banilor UE de pe cele 7 programe operationale.

In toate cele 7 programe oprationale, suma rambursată României de catre Comisia Europeana se ridică la 5,08 miliarde de euro, echivalentul a 26,47% din alocarea de 19,2 miliarde de euro pe perioada 2007-2013.

La audierile pentru investire, in decembrie 2012, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, arata, in fata Comisiilor de afaceri europene reunite ale Parlamentului, ca va obtine o rata de absorbtie de 50% la fondurile structurale si de coeziune pana la finalul anului 2013.

Teodorovici a preluat mandatul la MFE cu o rata de absorbtie de 11,47%, ceea ce inseamna ca, cu 10 zile inainte de incheierea anului 2013, a obtinut 15 puncte procentuale.

Insa, pentru a-si atinge tinta de 50% rata de absorbtie, plusul care ar fi trebuit adus in anul 2013 ar fi trebuit sa fie de 38,53 puncte procentuale. Aceasta inseamna, practic, ca ministrul Eugen Teodorovici nu a reusit sa ajunga nici la jumatatea tintei pe care a invocat-o in fata parlamentarilor.

Programul de guvernare al Cabinetului Ponta II este, insa, mai indulgent, promitand o absorbtie de bani europeni "în intervalul 50%-80%, pana la finalul anului 2015".

Totusi, absorbtia fondurilor structurale si de coeziune numai in anul 2013, in mandatul lui Eugen Teodorovici la MFE, a fost de 2,88 miliarde de euro, mai mare decat rambursarile inregistrate in toata perioada 2007-2012, de 2,2 miliarde de euro.

Amintim, insa, ca pe parcursul anului 2013 au fost deblocate cele mai valoroase programe europene pentru fonduri structurale si de coeziune: Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDR) - februarie, PO Regional - aprilie, POS Transport - iunie si POS Cresterea Competitivitatii Economice - octombrie.

Conform celei mai recente situatii privind fondurile structurale si de coeziune, defalcate pe programele operationale, pana la data de 20 decembrie 2013, absorbtia este urmatoarea:

  • Programul Operational Regional (POR) a obtinut o rata de absorbtie de 44,19%, ceea ce inseamna un total de 1,64 miliarde de euro. Programul este gestionat direct de Autoritatea de Management din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus in prezent de Liviu Dragnea (PSD).
  • Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) a reusit o rata de absorbtie de 23,32%, ceea ce inseamna ca a atras efectiv circa 1 miliard de euro. POS Mediu este gestionat de AM din subordinea Ministerului Mediului, portofoliu condus in prezent de Rovana Plumb (PSD).
  • POS Transport a reusit o rata de absorbtie de 19,19%, aaducand astfel in tara 876,2 milioane de euro. POS Transport este gestionat de AM de la Ministerul Transporturilor, condus in prezent de ministrul Ramona Manescu (PNL).
  • POS Cresterea Competitivitatii Economice a ajuns la o rata de 17,5%, ceea ce echivaleaza cu 447 milioane euro. POS CCE este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Economiei, condus in prezent de ministrul Andrei Gerea (PNL).
  • POS Dezvoltarea Resurselor Umane atinge o rata de absorbtie de 27,19, ceea ce inseamna 945,1 milioane euro. POSDRU este gestionat de AM de la MInisterul Muncii, portofoliu detinut de Mariana Campeanu (PNL).
  • Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative inregistreaza o rata de absorbtie de 40,06%, ceea ce inseamna 83,3 milioane de euro. PODCA este gestionat in prezent de AM de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, insa pana la Guvernul Ponta II aceasta autoritate de management a functionat in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor.
  • PO Asistenta Tehnica ajunge la un grad de absorbtie de 20,71%, adica 35,2 milioane euro. POAT este gestionat de Autoritatea de Management care functioneaza direct in subordinea Ministerului Fondurilor Europene, condus in prezent de ministrul Eugen Teodorovici (PSD).

Acestor bani li se adauga avansuri in valoare de circa 2 miliarde de euro, acordate de Comisia Europeana, insa din aceasta suma se vor retrage banii in cantitati proportionale cu banii ramasi nefolositi de Romania din fondurile structurale si de coeziune.

In plus, pe intreaga perioada 2007-2013, absorbtia de fonduri structurale si de coeziune pentru Romania este afectata de corectii financiare estimate la 1 miliard de euro de catre ministrul Teodorovici, din cauza unor nereguli in procesul de absorbtie a banilor europeni, in special pe partea de achizitii publice.

Romania nu va achita sau returna Comisiei Europene miliardul de euro din corectiile financiare, ci sumele vor fi retinute etapizat din valoarea declaratiilor de cheltuieli pe care tara le transmite la Bruxelles, a explicat Ministerul Fondurilor Europene.

Corectiile intarzie insa absorbtia si maresc astfel riscul de dezangajare definitiva a banilor europeni la finalul anului 2015.

De asemenea, corectiile pun presiune asupra tintei de deficit bugetar, in conditiile in care banii aferenti acestora se constituie in investitii de la bugetul de stat, nemaifiind decontate de Comisia Europeana.

Citeste si:

Document CE: Romania a suferit corectii financiare de 139 de milioane de euro in anul 2012. Spania - peste 2 miliarde de euro