Ministrul roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a acuzat-o marti pe Brigitta Ohlsson, ministrul Afacerilor Europene al Suediei, ca a aruncat Romaniei un "pumn in gura" prin declaratia ei privind un presupus refuz al partii romane de a primi asistenta externa in derularea programelor finantate din fonduri europene pentru sprijinirea romilor din Romania.

Foto:

"<> aruncat Romaniei, astazi, prin vocea doamnei Brigitta Ohlsson, nu tine deloc seama de parteneriatul de care credeam ca ne bucuram, cu atat mai putin de un set de valori si de principii comune, de responsabilitatea ambelor state de a le apara si nici de drepturile fiecarui cetatean european, indiferent de etnia sa", a afirmat Teodorovici, intr-o declaratie de presa remisa HotNews.ro.

Ministrul suedez al Afacerilor Europene, Birgitta Ohlsson, si-a exprimat marti "furia" la adresa Romaniei, care ar refuza propunerea ei pentru un sprijin extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor, relateaza AFP.

"Sunt furioasa si dezamagita. Insa nu vom abandona", a declarat Ohlsson, intr-un interviu acordat cotidianului Dagen Nyheter.

Ministrul suedez a sustinut ca guvernul roman s-a opus instalarii unui grup de experti ai Uniunii europene care ar permite ca bugetele puse la dispozitie de Bruxelles sa ajunga efectiv la romi.

"Cred ca este o chestiune de inertie si prestigiu politic: nu se doreste ca alte tari sa se implice in afacerile de politica interna. In plus, nu este o chestiune gratie careia guvernul si alesii romani sa castige din punct de vedere electoral. Asta ma infurie, sa vad dezinteresul pe care l-au aratat acestui subiect", a continuat ministrul suedez.

In replica, ministrul roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a afirmat disponibilitatea partii romane de a primi sprijin european sau bilateral pentru programele destinate romilor.

"Tara noastra nu a refuzat si nu va refuza niciodata o propunere de colaborare bilaterala primita din partea unui stat membru al Uniunii Europene! Romania a fost si ramane deschisa oricarei forme de cooperare in acest sens. Guvernul pe care il reprezint a spus-o in nenumarate randuri: declaratiile de bune intentii trebuie sa se transforme in fapte concrete si exact asa si este. Asadar, exista nu doar interes ci si vointa politica din partea autoritatilor romane in utilizarea fondurile europene de care beneficiaza, in absolut toate domeniile.

Pe de alta parte, negocierile cu celelalte state in problematica roma nu au fost niciodata stopate si s-au bucurat de dialog constructiv, deloc <>, de un parteneriat onest intre state care sa conduca Europa catre o solutie cat mai eficienta legata de comunitatea roma, o tema importanta pentru toate tarile, nu doar pentru Romania! Imi exprim, pe aceasta cale, dorinta ca tema romilor sa nu fie folosita de nimeni in scopuri diferite de cele enuntate mai sus", a mai arirmat Teodorovici.

El a mai precizat ca si in data de 25 martie, la Bucuresti, a avut "intalniri agreabile si pasnice" cu o delegatie din Suedia,

condusa de Oscar Waglund Soderstrom, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Europene.

In declaratia sa, ministrul roman are si alte referiri ironice la afirmatiile ministrului suedez.

"Sunt profund ingrijorat de <> pozitie exprimata recent de ministrul suedez Brigitta Ohlsson si de abordarea total nedreapta si nediplomatica fata de Romania", a mai afirmat Eugen Tedorovici.

In context, el a subliniat ca situatia romilor trebuie abordata la nivel european, nu doar national.

"Sustin cu tarie ca problema comunitatilor de romi este problema tuturor statelor Uniunii Europene si nu a unui singur stat! Pentru aceasta, toate tarile membre trebuie sa coopereze pentru ca doar lucrand impreuna, cu rabdare si prietenie, putem sa avem rezultate in viitor prin implementarea de proiecte concrete in Romania, care sa duca la integrarea comunitatilor de romi", a mai punctat ministrul roman al Fondurilor Europene.

In context, el arata ca si comisarul european pentru afaceri sociale, Laszlo Andor, a fost de acord, intr-o recenta intrevedere, la Bruxelles, ca statele membre sa coopereze bilateral si sa ia decizii comune in aceasta problematica si un numai.

In Suedia, Birgitta Ohlsson este membra a Partidului Popular Liberal, membru al Aliantei Liberalilor si Democratilor la nivel European.

In schimb, Eugen Tedorovici este membru al Partidului Social Democrat, membru al Partidului Socialistilor Europeni.

Ce spune Teodorovici ca face Romania in privinta romilor

In declaratia sa de presa, ministrul Fondurilor Europene a enumerat si o serie de masuri luate sau care urmeaza sa fie luate de Romania in vederea sprijinirii persoanelor defavorizate:

  • "In perioada 2014-2020 vom avea la dispozitie tot mai multe programe europene pe care le vom putea accesa in vederea crearii de strategii care trebuie implementate aici, in Romania. Lucram in aceasta perioada pentru ca in lunile urmatoare sa lansam apeluri dedicate strict populatiilor defavorizate".
  • "Interventiile din fondurile europene alocate Romaniei prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) au sustinut aproximativ 20% din populatia roma inregistrata in Romania. Mai precis, numarul de persoane de etnie roma care au fost sustinute de proiecte implementate in cadrul POS DRU se ridica la peste 131.000 de beneficiari finali, conform formularelor completate chiar de acestia. In acelasi timp,  populatia Romaniei de etnie roma era de 621.600 de persoane, conform rezultatelor Recensamantului Populatiei si al Locuintelor  2011. In consecinta, aproximativ 20% din populatia roma inregistrata in Romania a beneficiat de sprijin prin intermediul fondurilor europene alocate tarii prin acest program operational".
  • "Interventiile din fonduri europene pentru sustinerea comunitatii rome fac parte din cele aprobate de Comisia Europeana pentru sustinerea grupurilor dezavantajate prin intermediul POS DRU, program finantat din Fondul Social European. Acest program se adreseaza incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile, din care face parte si populatia roma, insa programul nu prevede o alocare financiara dedicata exclusiv romilor".