​Un proiect finantat prin Programul Cadru de Cercetare al Comisiei Europene a dezvoltat o aplicatie multimedia pentru tableta, prin care fiecare vizitator al unui muzeu poate beneficia de o experienta personalizata. Sunt construite povestiri interactive utilizand obiectele, informatiile sau expozitiile din cadrul muzeului. Proiectul a fost finantat cu 2 milioane de euro.

Aplicatie multimedia muzeeFoto: Chessexperience.eu

Solutia tehnica este utilizata, in prezent, la Cite de l'Espace Museum in Toulouse, Franta si Muzeul Acropolis in Atena, Grecia.

Aplicatia multimedia este gandita in asa fel incat profesionistii din muzee (curatori, alti angajati) care nu sunt specializati in domeniull IT sa poata dezvolta cu usurinta linii de naratiuni dinamice, cu multe variante, integrate cu continut multimedia.

Afla mai multe detalii despre aplicatia multimedia:

La Muzeul Acropolis, din Grecia, vizitatorii au putut descoperi muzeul prin povestiri legate de animale, precum reprezentarea cailor, a serpilor si bufnitelor care figureaza in mod consistent in Galeria Arhaica, precum si conexiunea dintre aceste elemente si Jocurile Olimpice, razboaie sau mitologia greaca. "Patrimoniu cultural prin interactivitate socio-personala si naratiune (CHESS)" este o initiativa finantata cu peste 2 milioane de euro de Comisia Europeana, prin Programul Cadru 7 de Cercetare, care se incheie in acest an. Proiectul a fost depus de un consortiu international condus de o companie din Franta.

Vezi pagina dedicata proiectului pe site-ul CORDIS - baza de date care include informatii despre toate proiectele cu activitati de cercetare finantate de Comisia Europeana, pana in prezent

Prin Programul cadru 7 dedicat Cercetarii si Inovarii in Uniunea Europeana au fost finantate peste 22.000 de proiecte la nivelul UE, in perioada 2007-2013.

Urmatorul program de cercetare-inovare al Comisiei Europene, Horizon 2020, care a demarat in acest an, se va concentra si mai mult pe dezvoltarea cercetarii pana la faza de introducere a produselor/serviciilor pe piata.

In prezent, sunt deschise peste 100 de apeluri de proiecte; pe diferite domenii, cu componenta de cercetare-inovare.

Vezi site-ul oficial al programului aici

Vezi informatii detaliate despre liniile de finantare si sumele alocate in cadrul programul Horizon 2020 aici

[P]Mai multe detalii si informatii practice legate de redactarea unui proiect, prin programul Horizon 2020, prezentate de Leonard Orban, fost Comisar European,Mircea Sbarna, fost consilier diplomatic la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana si EurActiv Consultancy, in data de 12 iunie, la Bucuresti.Ultimele doua zile pentru inscriere!