Studenti la jurnalism de la mai multe universitati publice si private din Romania au fost premiati, joi, de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, cu calatorii de documentare la Bruxelles, pentru materiale de presa scrisa, radio si televiziune despre fondurile comunitare si alte subiecte europene.

La sectiunea presa scrisa, Premiul I a fost primit de Raluca Costea si Stefana Palade, studente in anul I la Universitatea "Babes-Bolyai", Facultatea de Stiinte Politice, pentru un articol despre fondurile europene. Materialul "Fondurile europene, o perspectiva pentru dezvoltarea sistemului educational romanesc" spune povestea de succes a unei comune sucevene care si-a modernizat scoala cu fonduri structurale. Publicat online, articolul studentelor exploateaza mijloacele de exprimare ale presei scrise si ale internetului, inserand in text fisiere audio, fotografii, legaturi catre harti.

Desi nu a fost premiat, articolul unor studente, publicat in cunoscuta revista ieseana Opinia Studenteasca, se remarca prin unghiul de abordate ales si tratat cu maturitate. Materialul "Doctorii, marfa de export a medicinei", de Ana-Maria Bucur si Diana Gaina de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, arata o fateta putin dezbatuta a invatamantului universitar romanesc - facultatile de medicina care primesc, fara examen, mii de studenti straini "picati" de universitatile din toata Europa. Un amanunt important: taxa de scolarizare pentru straini este de 5.000 de euro pe an.

Programul "Europa jurnalistilor din amfiteatre", in care Reprezentanta CE acorda premii pentru viitorii ziaristi, a ajuns anul acesta la a cincea editie. Din juriu a facut parte, printre altii, si jurnalistul HotNews Vlad Mixich.