Sansele de finantare ale unei gradinite private sunt minime, cel putin dupa cum arata conditiille de eligibilitate din documentele publicate pana in prezent. Situatia este complicata si pentru infiintarea unui laborator de analize medicale. Raspunsurile, impreuna cu mai multe explicatii, le le-a furnizat consultantul Marian Mocan.

Intrebare: As dori sa-mi deschid o gradinita particulara in Slatina, judetul Olt. Mai functioneaza inca 2 gradinite particulare, cererea este mare.

Detinem terenul si as avea si o parte din banii pentru ridicarea cladirii, dar as mai avea nevoie de restul pentru ridicare, mobilier, jucarii etc. As dori sa incep cu maxim 3 grupe. Cum as putea sa procedez pentru a obtine o finantare?

Raspuns: Din informatiile existente sunt putine sanse ca dvs sa puteti obtine finantare printr-un program de finantare nerambursabila pentru infiintarea unei gradinite particulare.

Cel putin in ghidurile solicitantului publicate si in descrierile detaliate ale programelor de finantare ("documente cadru de implementare") nu exista astfel de referinte.

Intrebare: As dori sa aflu daca pot obtine fonduri europene nerambursabile pentru deschiderea unui laborator de analize medicale. Avem constructia in Urziceni, Ialomita. Este la "rosu", are 300mp, avem proiectul si avizele de contructie. Fondurile vor fi pentru amenajarea interioara, finisarea specifica laboratoarelor de analize si pentru aparatura de laborator (Viorel Trusca)

Raspuns: Din descrierea dvs. inteleg ca societatea comerciala nu a fost inca infiintata. Sansele sunt destul de mici sa apara un program de finantare nerambursabila care sa acorde granturi pentru start-up.

Prin urmare, va recomand sa demarati firma prin efort propriu si, dupa un an de activitate, sa incercati sa accesati Domeniul de intervenţie 4.3. „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”, axa prioritară 4 „Dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri regional şi local” din cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013 (www.inforegio.ro)