Cititori din intreaga tara au transmis redactiei HotNews.ro - EurActiv.ro o noua serie de intrebari legate de finantarea pensiunilor turistice. Consultantul Laura Radulescu a raspuns acestor intrebari, cu mentiunea ca furnizarea mai multor informatii punctuale depinde de publicarea documentelor oficiale de catre autoritati. In curand, vor fi lansate Ghidul Solicitantului precum si lista localitatilor care va limita investitiile in turismul rural doar la modernizare si extindere, cu excluderea construirii de la zero.

Intrebare: Sunt membru ANTREC, detin o mica pensiune (deocamdata doar cazare 1 apartament cu 3 dormitoare, 1living, 1baie, 1 bucatarie, 1 sala de mese; detin teren si vreau sa ma extind prin cinstructia a inca 4-8 camere conf.1.(3-4 margarete)

Raspuns: detinatorul trebuie sa aiba in proprietate/chirie un teren de minimum 1000 de mp si sa se inregistreze ca microintreprindere. Extinderea pensiunii se poate realiza prin intermediul fondurilor din PNDR, masura 313, ghidul solicitantului pentru aceasta masura urmand a fi publicat in perioada urmatoare. De asemenea, solicitantul poate apela si la linia din aceeasi masura referitoare la agroturism, daca este inregistrat ca fermier.

Intrebare: Am un hectar teren arabil in zona periurbana a orasului Blaj, la 5 km de Blaj. Doresc sa construiesc o pensiune. Este posibil sa primesc finantare? (Gheorghe Iuoras)

Raspuns: Terenul trebuie sa fie de minimum 1000 de mp, sa fie incadrat ca zona rurala si sa fie intravilan. Solicitantul trebuie sa se organizeze sub forma de microintreprindere. Constructia pensiunii se poate realiza prin intermediul fondurilor din PNDR, masura 313, ghidul solicitantului pentru aceasta masura urmand a fi publicat in perioada urmatoare.

Intrebare: Detin 2500 mp in localitatea Babarunca, jud. Brasov. Doresc sa construiesc o pensiune. Detin si o suma de 50.000 euro, din surse proprii. Exista sanse de obtinere a unei finantari?

Raspuns: Babarunca – Solicitantul detine conditiile minime pentru ridicarea unei pensiuni – zona rurala, teren peste 1000 mp. Solicitantul trebuie sa se organizeze sub forma de microintreprindere. Constructia pensiunii se poate realiza prin intermediul fondurilor din PNDR, masura 313, ghidul solicitantului pentru aceasta masura urmand a fi publicat in perioada urmatoare.

Intrebare: Conducerea societatii la care activez ar dori sa dezvolte un business nou, prin infiintarea unei pensiuni turistice in zona montana a judetului Prahova. Am dori sa realizam acest proiect prin accesarea de fonduri structurale obtinute de la Uniunea Europeana. Rugamintea mea este, in masura in care puteti, sa imi spuneti in ce program(e)/axa prioritara(e)/domeniu de interventie se incadreaza o astfel de investitie, in conditiile in care aceasta va fi inceputa de la zero.De asemenea, as dori sa aflu unde anume sa ma adresez pentru a afla care este exact documentatia necesara pentru infiintarea unei pensiuni (ce trebuie sa contina aceasta, standardele de confort pe care trebuie sa le indeplineasca, etc). (Adrian Icatoiu, Ploiesti)

Raspuns: Societatea trebuie sa fie microintreprindere. Sa detina in proprietate/chirie un teren cu o suprafata de minimum 1000 mp. Constructia pensiunii se poate realiza prin intermediul fondurilor din PNDR, masura 313, ghidul solicitantului pentru aceasta masura urmand a fi publicat in perioada urmatoare.