"Termenele de evaluare ale proiectelor au depasit si cele mai urate cosmaruri ale noastre", a declarat vineri, 16 octombrie, cine credeti? Un solicitant de finantare? Un consultant? Nici pe departe, era chiar directorul unei autoritati de resort. "Da, aveti dreptate, fiti intelegatori, sistemul este in constructie", au spus ieri, la o intalnire similara, angajatii altei institutii din domeniu. Mai nou, am remarcat in diferite intalniri cu responsabilii de programe finantate de UE, o atitudine de resemnare ca raspuns la problemele ridicate de solicitantii de finantare si consultanti, fara sa fie indicata vreo perspectiva clara de rezolvare a situatiei.

Catalina Melita, directorul programului destinat competitivitatii economice, a prezentat in cadrul conferintei desfasurata vineri, 16 octombrie, negru pe alb, "dificultatile la nivel de program":

  • prelungirea perioadei de evaluare
  • prelungirea perioadei de contractare
  • accesul dificil la credite
  • aplicarea legislatiei privind achizitiile publice
  • personal insuficient in compartimentele specializate din cauza blocarii angajarilor si migratiei de personal

Unul din consultantii prezenti la conferinta, Radu Onofrei, a spus ca anumite proiecte sunt de mai bine de un an in evaluare, ca unii solicitanti au inceput sa-si deruleze proiectele din fonduri proprii si ca proiectele care au fost in sfarsit aprobate, dupa luni de zile, trebuie sa suporte niste diferente de curs valutar care dau peste cap finantele companiei.

Problema prelungirii la infinit a evaluarilor este semnalata de fiecare data cand se discuta problema fondurilor europene, si nu numai in cazul acestui program, ci si la Programul Dezvoltarea Resurselor Umane si a Programului Operational Regional.

Personal putin, evaluatori externi greu de achizitionat

"O parte din observatii ni le asumam, dar nu avem mijloacele sa le rezolvam. Anul trecut au fost lansate mai multe axe simultan si au venit foarte multe proiecte, ceea ce a condus la o supraincarcare a personalului. Am incercat sa externalizam dar procedurile de achizitie publica sunt foarte complicate", a spus Catalina Melita. Aceasta a mai spus ca oficialii se gandesc, totusi, la posibilitatea de a extinde externalizarea evaluarilor.

Practic, daca procedurile sunt complicate si angajarile de personal sunt blocate, ce solutie mai exista? Deocamdata, pare ca niciuna. Problema personalului insuficient a fost discutata de mai multe ori si in cazul Programului Operational Regional unde, asa cum au spus chiar anagjati ai autoritatii de resort, exista o singura persoana care se ocupa de contractarea proiectelor si elaborarea documentatiei pentru lansarea urmatoare a liniilor de finantare.

In conditiile in care Guvernul ar trebui sa mai concedieze 150.000 de bugetari, si reforma sistemului bugetar nici macar nu a inceput la modul serios, accesarea fondurilor europene este ingreunata tocmai de lipsa de personal. Iata un blocaj care pare imposibil de surmontat.

Sprijinul pentru cofinantarea proiectelor, blocat intr-un cerc vicios

O alta problema ridicata in cadrul conferintei de vineri, 16 octombrie, a fost accesarea de credite bancare pentru a asigura cofinantarea proiectelor. Si aici se intrevede un blocaj, in sensul ca proiectele care primesc finantare publica nu sunt considerate bancabile de catre institutiile de credit.

Parerea unanima a celor implicati, autoritati si intreprinzatori, este ca una din solutii, Fondul de Garantare, este deocamdata o cauza pierduta, fiind practic blocat cu Programul Prima Casa. Eximbank, anuntata de oficiali ca fiind o alta solutie viabila, ar da credite, dar nu are cui. Reprezentantii bancii au declarat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro ca au primit foarte putine solicitari de la companii, pentru credite in sprijinul proiectelor aprobate la finantare UE.

Pe de alta parte, reprezentantul unei banci comerciale a explicat pentru HotNews.ro/EurActiv.ro cum se inchide cercul vicios: proiectele pe care le primeste nu sunt bancabile pentru ca, din cauza perioadei lungi de evaluare, analiza financiara prezentata in proiect nu mai este valabila. "In plus, chiar daca ar veni cu garantii, un proiect care nu ne convinge, nu va fi finantat", a explicat reprezentantul institutiei de credit.

Cine poate veni cu niste solutii? Le asteapta toti cei implicati in procesul de cheltuire a fondurilor europene. Trebuie inceput, in mod cert, cu solutii eficiente pentru evaluarea si contractarea proiectelor, mai ales pe cele trei programe amintite, unde au existat foarte multe proiecte depuse. Apoi cu un sistem eficient de garantare pentru sprijinul beneficiarilor la cofinantarea proiectelor.

Desigur, criza politica suprapusa peste problemele financiare si birocratice existente deja nu va face decat sa agraveze evolutia greoaie a sistemului, din cauza posibilelor blocaje care vor aparea in randul factorilor de decizie.

Cine mai poate sa ia decizii? Mai pot fi treziti din "cosmaruri" consultantii, solicitantii si, nu in ultimul rand, responsabilii cu gestionarea fondurilor? Sunt in joc cateva mii de proiecte, importante pe plan local, regional si national si cateva zeci de milioane de euro, insa aceste cifre par sa nu mai impresioneze pe nimeni.

Cum se reflecta statistic, toate acestea? Rata de absorbtie a fondurilor UE alocate pentru 2007-2009, la finalul lunii septembrie, a fost de 7,78%, care include atat sume platite in avans cat si cheltuieli rambursate pentru proiecte.