Bugetul de stat 2009/2010: Jumatate din banii alocati pentru proiecte europene nu au fost cheltuiti 

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Luni, 4 ianuarie 2010, 19:41 Economie | EuROfonduri


In 2009 au fost cheltuiti mai putin de jumatate din banii prevazuti in bugetul de stat, pentru "proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile" - constatam, facand comparatie intre bugetul de stat pe 2009 si proiectul de buget pe 2010. Initial, erau prevazuti 7,654 miliarde lei pentru plati pe proiecte cu fonduri UE postaderare. Executia bugetara preliminata pe 2009 arata acum ca numai 3,814 miliarde lei au fost cheltuiti efectiv. Sumele primite de la UE sunt si ele diminuate cu aproximativ un miliard de lei.

Cifrele publicate la inceputul anului 2009 de Ministerul Finantelor Publice aratau ca se vor efectua cheltuieli de 7,654 miliarde lei in contul proiectelor cu fonduri UE postaderare. Aceasta inseamna ca Guvernul aloca 7,654 miliarde lei pentru a putea plati deconturi in cadrul proiectelor, pe masura ce aceste proiecte avanseaza si beneficiarii desfasoara activitati.

La rectificarea bugetara din luna august s-a redus suma anticipata a fi cheltuita pana la finalul anului 2009 cu proiectele, de la 7,654 miliarde lei la 5,9 miliarde lei. Reducerea nu a fost suficienta, autoritatile avand o performanta mult mai slaba decat se asteptau, chiar dupa rectificarea din august, astfel ca in proiectul de buget pe 2010, executia preliminata 2009 este de 3,814 miliarde lei la capitolul "proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile".

De mentionat ca aici se includ platile efectuate in cadrul programelor cu Fonduri Structurale, Programul National de Dezvoltare Rurala, Programul Operational de Pescuit si alte fonduri postaderare, de la bugetul de stat. Pentru anul 2010 suma anticipata a fi cheltuita pe proiecte europene este de 5,850 miliarde lei.

Daca analizam bugetul general, cheltuielile cu proiecte europene ajung la 6,6 miliarde de lei in 2009, aici fiind incluse cheltuielile autoritatilor locale si altor institutii publice finantate din bugetul de stat. De asemenea, suma prevazuta este semnificativ mai ridicata si pentru 2010: 12 miliarde de lei.

In ceea ce priveste rambursarile de la Comisia Europeana pe proiecte, acestea se reflecta la capitolul "sume primite de la UE in contul platilor efectuate si sume in curs de distribuire". Si aici veniturile anticipate in 2009 au fost mult mai mici decat cele realizate efectiv. Initial, suma prevazuta a fost de 4,522 miliarde lei, iar la rectificarea bugetara din luna august sumele au fost reduse cu 350 milioane de lei. Adica oficialii se asteptau ca rambursarile sa ajunga la 4,172 miliarde lei.

In proiectul de buget pe 2010 cifra apare diminuata cu peste un miliard de lei, astfel ca la finalul anului 2009 sumele primite de la UE se ridica la numai 2,93 miliarde lei. In schimb, se propune ca aceste sume sa ajunga la 3,28 miliarde lei in 2010.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3106 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Banii GRATIS de la Bruxelles !! (Luni, 4 ianuarie 2010, 20:00)

  Virgil Madgearu [anonim]

  DE CE ATATA IMPOTENTA !! NI SE OFERA BANI EUROPENI PE GRATIS SI NU SUNTEM IN STARE SA PUNEM SI NOI 20-30% CA SA II PRIMIM!!??Cand avem atata nevoie de bani pentru orice in aceasta tarta.!
  CINE RASPUNDE PENTRU ACEASTA GRAVA CRIMA IMPOTRIVA INTERESULUI NATIONAL??!!
  Nu suntem in stare sa prezentam proiecte valabile; pai mai bine sa cerem de la Bruxelles sa ne trimita 100 de experti in elaborarea de proiecte si chiar daca ii vom plati din banii pe care ar urma sa ii luam tot ar ramane mai mult in tara decat sumele pe care le pierdem. Domnule Prim Ministru, impresia mea este ca nu se vrea sa se ia acesti bani, pentru ca nu s-au pus inca la punct ingineriile financiare pentru deturnarea lor in alte scopuri decat cele prevazute prin alocarea lor. Alta explicatie nu poate sa existe, IN MOD RATIONAL !
  • +1 (1 vot)    
   corect (Luni, 4 ianuarie 2010, 20:28)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Virgil Madgearu

   dor nu mai crede cineva ca politicianul roman doreste binele public!
  • 0 (0 voturi)    
   banoi gratis (Luni, 4 ianuarie 2010, 21:11)

   g [anonim] i-a raspuns lui Virgil Madgearu

   or fi ei gratis banii dar beneficiarul trebuie sa cofinanteze in proportie de pina 50 costurile proiectelor.asta daca a facut bine propunerea de proiect si a primit finantare. si apoi daca a pus in practica proiectul si i s.au rambursat costurile.
   nu e suficent sa ai buni "scriitori" de proiecte/
   • +1 (1 vot)    
    aiurea... (Marţi, 5 ianuarie 2010, 11:26)

    Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui g

    50% era SAPARD...FEADR este 70% fonduri externe, 30% fonduri proprii. Cerintele sunt insa absurde...De exemplu pentru un proiect de 225.000 de euro (o combina), eu trebuie sa mai angajez NOUA oameni (un om pe 25000 de euro) asta ca sa obtii punctaj...niste imbecilitati cat ei de mari!!! adica imi iau o combina, angajez un tractorist si 8 paznici la combina, ca deh..suntem in Romania...absurd...de aia nu sunt accesate fondurile!
  • 0 (0 voturi)    
   banii (Luni, 4 ianuarie 2010, 23:26)

   greg [anonim] i-a raspuns lui Virgil Madgearu

   Dle Virgil cu tot respectu dvs ati facut ceva proiect sau macar v-ati dat interesul sa vedeti ce anume presupune un asemenea proiect, scris si aprobat. dati vina pe interesul national cand si dvs faceti parte din el. asa-i romanul. sta pe margine si comenteaza de restu, si apoi se crede mai bun. el macar a comentat nu? sau daca tu nu poti macar recomanda cunostintelor care pot sa faca, informeaza-i daca esti asa revoltat
  • 0 (0 voturi)    
   Banii Europeni (Marţi, 5 ianuarie 2010, 5:36)

   stefan [anonim] i-a raspuns lui Virgil Madgearu

   Ai perfecta dreptate frate, inca ei ( Ciinii) nu stiu unde sa-i ascunda ca sa-i poata lua.
   Nu o sa ne vadem Noi calzi degraba, (etse o vorba) in Romania.
   Astia nu sint in stare sa continuie sa faca Proiectele care le-au gasit pe urma lui Ceausescu dar sa mai faca ei altele.
   Cum sa aduca Proiectanti din alte tari, ce vorba Mare ai spus, pai Oamenii aia nu iau Spaga vrei sa ii dea de Gol.
   Frate iti vine sa urli cind ii vezi pe la TV acelesi Hahalere din 89 incoace , aceeeasi Nenorociti cu Bosorogul ala de Iliescu ca nu-l mai ia Dracu odata ma. nu sa gasit nimeni sa-i dea o brinca firar al dracu. Nici Pamintul nu cred ca-l Rabda cit e de-al Dracu la suflet, el ne-a dus de Ripa pina acuma.Sint foarte multe de spus Lumea s-a saturat de Politica de doi Lei al lor, ar trebui o Rascoala nu Alegeri sa ii ardem de vii . Au distrus tot Paduri , Fabrici si Uzine etc etc
   Poate intro zi o sa rasara si Soarele cu bunul Dumnezeu pentru Tara asta a noastra, ca exact c-um spuneau altii avem o Tara frumoasa pacat ca este locuita de acesti Viermi ( Trintori).si condusa tot de ei.
 • 0 (0 voturi)    
  boc cel mic (Luni, 4 ianuarie 2010, 20:43)

  unu [anonim]

  vaaai, da' parca boc era numa' fapte, nu vorbe, nu ca tariceanu care era numa' vorbe, nu fapte.
  vaaai, ce rusinica!
 • +2 (2 voturi)    
  DIASPORA ROMANA DIN ITALIA (Luni, 4 ianuarie 2010, 20:47)

  ing. Die Nicolae Alexandru [anonim]

  ASOCIATIA"ROMENI DI PADOVA"

  SCRISOARE DESCHISA ADRESATA AUTORITATILOR DE LA BUCURESTI

  In atentia d-lui Prim- Ministru EMIL BOC
  d-lui Ministru de externe TEODOR
  BACONSCHI
  d-lui secretar de stat EUGEN TOMAC
  d-lui deputat-diaspora WILLIAM BRANZA
  d-lui senator- diaspora VIOREL BADEA

  Si de aceasta data , voturile diasporei au fot determinante in balanta electorala .
  Scrisoarea noastra are menirea dea va reaminti de existenta noastra si dupa stingerea reflectoarelor electorale , acum cand se dimensioneaza Bugetul pentru anul 2010.
  In 2008 contributia diasporei din Italia a fost de 7,5 MILIARDE € la balanta financiara a Romaniei . Drept "replica" ,Bugetul pentru 2009 Mae-DRRP : 23.500 € !? Cifra destinata celor 10-13 milioane de romani din intreaga lume . O PALAM PENTRU DIASPORA !
  Si in 2009 contributia noastra "financiara" a fost de cateva miliarde € .
  REVENDICAM 1 % din aceste sume.
  Cerem sa se intoarca in diaspora drept "investitii" in diverse proiecte ce vor genera "plus-valoare " in multe directii . Noi nu cersim acesti bani . NI SE CUVIN !
  Va invitam respecuos ,dar ferm de a ne lua in considerare .
  Nu ne facem iluzii nici de aceasta data . Raspunsul deja "cronic" din partea autoritatilor de la Bucuresti il cunoastem anticipat : INDIFERETA !
  Veti avea din partea noastra reactia pe masura ,permanenta , fara scont .
  Sa auzim si de bine .
  De la Padova in numele Comitetului Director al Asociatiei "Romeni di Padova"

  ing. Die Nicolae Alexandru - Presedinte.
  • 0 (0 voturi)    
   D-le inginer (Luni, 4 ianuarie 2010, 21:36)

   HESS [anonim] i-a raspuns lui ing. Die Nicolae Alexandru

   Pai daca nu sant in stare sa ofere servicii decente cetateniilor romani dizidenti in exterior.
   Nu sant in stare sa lupte pt demnitatea celor care lucreaza cinstit afara si pt cei ramasi acasa, durandu-i in c...r de nr mare de infractori care ne fac si ii fac de rusine atat pe ei cat si cei ramasi in tara.Doar sa bage valuta in ,,buzujeg,,.
   Asa ca nu mai visati sa investeasca o infima cantitate de bani pt voi.Faceti ce fac eu.Nu mai trimit un cent in tara de ani de zile.Ciuciu euro.
 • +1 (1 vot)    
  se fura greu (Luni, 4 ianuarie 2010, 20:49)

  adevarul [anonim]

  Banii europeni se fura greu, sint urmariti, verificati, etc, nu exista interesul sa se ia acesti bani, deoarece nu se pot fura.
  • 0 (0 voturi)    
   adevarat (Luni, 4 ianuarie 2010, 22:36)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui adevarul

   normal ca nu au interes sa ia niste bani pe care trebuie sa-i justifice pana la ultimul cent si nu doar pe hartie, trebuie justificati prin realizari concrete. asta e durerea la ei pentru ca nu ar mai avea puterea sa jongleze cu banii direct in buzunarele lor. trebuie sa infiinteze firme, sa faca invarteli, sa puna capul la contributie, sa depuna un cat de mic interes fata de zonele in care sa investeasca si e greu asta cand esti invatat sa iei direct roadele din pom. asa ca se multumesc cu cat iau din taxele noastre si asta le ajunge, restul...nu conteaza.
 • +1 (1 vot)    
  Fonduri pt moguli (Luni, 4 ianuarie 2010, 21:20)

  Mongol [anonim]

  Sunt student in romania si nu am nici o speranta certa pt viitor. Bugetul statului e calculat pt coruptie si nu pt interesul tarii. Am votat sa devenim sclavii unei clase politice avare, lipsite de etica si fara devotament pt binele tarii. Vom ajunge o tara din lumea a 3-a... Pacat ca avem resurse dar nu stim sa le gestionam.
 • +3 (3 voturi)    
  ..vor fi cheltuiti...! (Luni, 4 ianuarie 2010, 21:46)

  bm [anonim]

  pe salariile a doua milioane de bugetari si rudele lor..!
  • -2 (2 voturi)    
   circuitul banilor (Luni, 4 ianuarie 2010, 23:51)

   donache [anonim] i-a raspuns lui bm

   cei 2 mil. de bugetari+familiile lor vor cumpara (direct sau indirect) produsele firmei la care lucrezi tu si asa vei avea de lucru in continuare.Capisci?
   • +1 (1 vot)    
    corect...!!! (Marţi, 5 ianuarie 2010, 8:39)

    bm [anonim] i-a raspuns lui donache

    propun sa angajam 20 de milioane de bugetari care vor face sa creasca consumul...si in consecinta vor stimula importul si vor da de lucru celorlalti europeni care stiu sa produca si vom putea importa tot ce vrem ...! si o sa traim bine...!
 • -1 (1 vot)    
  sfat studentesc (Marţi, 5 ianuarie 2010, 12:25)

  sargo [anonim]

  interesante comentariile si banuiesc ca vin din partea unor specialisti care au trimis puzderie de proiecte care nu s-au aprobat si atunci din frustare dau vina ca sistemul e atat de corupt incat nu mai putem face nimic si stam cu mainele-n san si ne dam savanti.
  cateva precizari:
  in primul rand trebuia facuta diferenta intre creditele de angajament si cele bugetare. atunci indicatorul era mai relevant pentru procesul in sine.
  apoi un proiect bun nu are nimeni interesul sa nu-l finanteze pentru ca asta inseamna sinucidere pentru cei responsabili avand in vedere presiunea absorbtiei si timpul scurs de la aderare.
  insa proiectele trimise au marea hiba de a fi nefinantabile (din cauze enorm de multe), insa deziluzia vine aici mai ales din partea sectorului privat care pare la fel de incapabil ca si sistemul public de a trimite proiecte fezabile.
  asa ca inainte de a da cu pietre incercati sa construiti.
  un sfat pentru domnul student: impreuna cu 1-2 colegi se poate implica in foarte multe astfel de proiecte -care se fac in 2-3 zile maxim (sume mici e drept pina in 25 000 de euro (integral nerambursabil) cu caracter social /cultural , ecologic bla-bla, daca are putina vointa sa caute pe internet informatii si sa gaseasca un ONG deschis spre asemenea actiuni, inclusiv parteneriate externe. daca nu gaseste, sa infiinteze unul sau sa intre in asociatii studentesti.
  asa ca inainte de a se vaieta, ii recomand sa se straduiasca mai mult. are numai de castigat. plus ca apoi are toate usile deschise, chestiile astea contand mult pentru careiera sa ulterioara
  pentru a construi astfel de proiecte incepand de la cel mici la cele mari e nevoie de cateva ingrediente care nu lipsesc nimanui: 1) vointa 2) navigare pe internet pe site-uri de profil si nu numai pe retele de socializare
  asa ca daca vreti sa va construiti un viitor folositi-va potentialul sa deveniti cine doriti si nu cautati scuze.orice problema are un punct slab si acolo trebuie atacat.
  • 0 (0 voturi)    
   deci... (Marţi, 5 ianuarie 2010, 17:15)

   Laur78 [anonim] i-a raspuns lui sargo

   eu am acum proiect FEADR declarat conform, astept sa ma sune sa ma duc sa inspecteze locatia...dupa care o sa astept sa vad daca il accepta sau nu! Un incarcator, un tractor si o semanatoare...225.000 EUR. 67.500 este partea mea...diferenta...157500 trebuie sa angajez 6 oameni...unul la fiecare 25.000 EURO primiti si mai obtin 5 puncte daca nu ma insel pe angajat!!! adica vreo 30 de puncte. in total pe proiect am vreo 80-100 de puncte cred (nu am facut eu proiectul in sine , s-a ocupat un specialist de el). Daca insa vine unul cu un proiect cu acelasi numar de puncte insa pe mai putini bani, el ia banii eu s-ar putea sa nu! chiar daca proiectul meu e bun si al lui nu!
   Sesiunea trecuta, acelasi proiect, taica-miu nu a luat proiectul pentru ca are 65 de ani! A trebuit sa-mi fac eu firma acum, ca am pana in 40 si mai iau 20 de puncte! Deci lui taica-miu nu i-au dat proiectul...dar tot ei se plang ca nu sunt proiecte!!!
   si dupa cum vezi nu stau cu mana in san si ne adaptam...noi astia mai cu firme mai educati, mai etc. Dar Badea Vasile de la coada vacii care vrea si el 10000 de EUR pentru o mulgatoare ce crezi ca va face?! crezi ca se va adapta la ineptiile lor?!
   nu!!! ii va trimite la origini, va mai strange din buci un an si isi va cumpara el daca va putea...daca nu...nu!
   • 0 (0 voturi)    
    lasa-le norocului de "puncte" (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 9:36)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Laur78

    Prietene, ai facut oricum o afacere proasta:
    a) daca ti se aproba, costul total al investiei va fi mai mare decat costurile cu imprumutul si chiar mai mari decat un eventual imprumut pe termen mediu
    b) daca nu ti se aproba, ai pierdut un an degeaba.

    Oricum, un an ai pierdut.

    Ca sa nu mai spun ca deja te gandesti la "puncte" si nu la nevoi sau la profit...

    Cu banii dati pe firme, proiect si cu timpul pierdut iti faceai de mult investitia.

    Stai sa vezi ce o sa patesti cand ti se va aproba....

    Afacerile nu sunt despre "puncte" cui despre investitii, contracte, vanzari, profit....

    Ce te aia grija ca "nu sunt proiecte"?! N-ai ce face?

    Eyu nu vad ca "te adaptezi" ci vad ca faci o "afacere" din chiar obtinerea banilor de la UE, nicidecum din utilizarea lor.

    Acum precis o sa ma injuri, dar peste doi ani iti vei aduce aminte de postul asta si iti va parea rau...


    Bafta, totusi!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by