Programul de convergenta: Guvernul estimeaza ca va primi de la UE 5 miliarde euro in 2010

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Miercuri, 24 martie 2010, 18:40 Economie | EuROfonduri

Tabel fonduri UE - MFP
Foto: Hotnews
Rambursarile de la Comisia Europeana, pe proiecte cu fonduri europene sunt estimate la 5 miliarde de euro pentru anul 2010, potrivit Programului de convergenta transmis de catre Guvern si adoptat miercuri de catre Comisia Europeana. In acelasi document se arata ca pentru anul 2009 cheltuielile aferente proiectelor cu finantare post-aderare ale administratiei publice centrale si locale si cofinantarii programelor cu finantare comunitara sunt estimate la 7,6 mld lei (1,43% din PIB) iar veniturile din fondurile de post-aderare estimate pentru anul 2009 sunt de 4,8 mld lei, reprezentand 0,9% din PIB.

Potrivit aceluiasi document, in 2011 ar urma sa fie rambursate peste 6 miliarde de euro, la fel si in 2012.

Alte detalii legate de fondurile UE:
  • In contextul noii abordari privind reflectarea in bugetul general consolidat a sumelor destinate finantarii proiectelor ce urmeaza sa fie implementate de beneficiarii din administratia publica in cadrul programelor aferente Politicii de Coeziune a UE, Politicilor Agricole Comune si de Pescuit, precum si altor facilitati si instrumente postaderare care functioneaza pe principiul rambursarii cheltuielilor catre beneficiari, veniturile bugetului vor reflecta o parte din cheltuielile bugetare respective corespunzatoare sumelor cuvenite a fi rambursate de UE.
  • Aceste sume vor fi inregistrate ca venit al bugetului din care au fost finantate proiectele.
  • Sumele rambursate de UE in contul chetuielilor efectuate cu programele post-aderare sunt aferente atat proiectelor ai caror beneficiari sunt din cadrul sectorului guvernamental, cat si celor din cadrul sectorului privat care nu se reflecta ca venituri in buget.
  • Realizarea nivelului prognozat al veniturilor din fonduri post-aderare este direct conditionata de accelerarea ritmului de absorbtie a fondurilor. In acest sens, un rol important il va avea grupul interministerial de monitorizare a implementarii fondurilor europene, coordonat de Primul-ministru si care va analiza saptamanal gradul de atragere a acestor fonduri.
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

362 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă