Beneficiarilor de fonduri europene nu le mai este interzis sa gajeze / ipotecheze echipamentele sau imobilele care fac obiectul proiectului

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Miercuri, 23 iunie 2010, 20:00 Economie | EuROfonduri

Restrictia de a nu pune gaj sau a nu ipoteca imobilele sau echipamentele care fac obiectul proiectelor cu fondurile europene a fost eliminata prin Hotarare de Guvern si nu se va mai regasi in contractele de finantare dintre beneficiari si autoritati. "Din discutiile avute pana in prezent, bancile au sustinut foarte puternic aceasta idee, au indicat-o ca una din masurile prioritare din punctul lor de vedere pentru a acorda mai usor creditele necesare cofinantarii proiectelor", a explicat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Stefan Ciobanu, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din Ministerul Finantelor Publice.

Guvernul a adoptat in sedinta din 23 iunie 2010 decizia ca "beneficiarul sa poata gaja sau ipoteca, la unitatea de credit, activele fixe care fac obiectul contractului/deciziei/ordinului de finantare, in conditiile legii si cu respectarea prevederilor contractului/deciziei/ordinului de finantare in cauza. In acest sens, beneficiarul este obligat sa transmita autoritatii de management/organismului intermediar cu care a incheiat contractul/decizia/ordinul de finantare o copie a contractului de credit si gaj/ipoteca in termen de maximum zece zile de la semnarea acestuia", se arata in comunicatul MFP.

Pana acum, nu exista posibilitatea gajarii/ipotecarii oricarui activ, dupa cum a explica Stefan Ciobanu. Unele programe de finantare permiteau acest lucru partial, pentru terenuri sau cladiri, in anumite conditii. Pentru echipamentele achizitionate prin proiect, insa, nu exista aceasta posibilitate.

"Ramane de vazut in ce conditii vor accepta bancile gajul, daca vor accepta si pe echipamentele care nu au fost achizitionate inca", mai spune Stefan Ciobanu.

Acesta a mai precizat ca facilitatea se poate aplica, in principiu, pentru toate contractele, inclusiv cele aflate in derulare, cu semnarea de acte aditionale. "Autoritatile de management pot, totusi, sa impuna conditii specifice pentru fiecare program".
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

1028 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri