Acordul bilateral intre Guvernele Romaniei si Elvetiei, pentru programul de finantare nerambursabila de 181 milioane franci elvetieni va fi semnat marti, 7 septembrie, la Berna, a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Alexandru Nazare, secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice. Fondurile vor merge la autoritatile locale, pentru infrastructura, proiecte sociale sau proiecte de mediu, la ONG-uri - pentru "consolidarea societatii civile" si la companii private, pentru parteneriate cu firmele elvetiene, a mai explicat Nazare.

Dupa semnarea acordului bilateral va urma stabilirea regulilor de implementare pentru fiecare componenta.

Secretarul de stat la MFP a mai declarat ca prima componenta de finantare care va fi lansata vizeaza proiectele Ministerului Administratiei si Internelor de pregatire pentru aderarea la Spatiul Schengen, spre exemplu proiecte pentru intarirea granitelor sau training pentru personalul vamal.

Contributia beneficiarilor de finantare, pe proiectele din cadrul acestui program, va fi de 15% pentru administratia publica, 10% pentru ONG-uri si 35-40% pentru companiile private.

Consiliul Federal al Elveţiei a aprobat Acordurile-cadru bilaterale cu România şi Bulgaria la data de 23 iunie 2010 iar Guvernul României a aprobat, pe 7 iulie, Memorandum-ul cu tema "Aprobarea negocierii şi semnării Acordului - cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian pentru implementarea Programului de Cooperare Elveţiano-Român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse".