​Polonia a cheltuit aproape 12% din fondurile structurale alocate de UE pe perioada 2007-2013, fata de 5,6% cat a cheltuit Romania. Reducerea birocratiei si informatizarea accesarii finantarilor - o parte din "secrete". Astfel, in perioada 2005-2006 polonezii au "descoperit" transmiterea documentatiei pe CD si apoi, online. Michal Gwizda, partener la firma de consultanta poloneza Accreo, a explicat intr-un scurt interviu acordat marti, 28 septembrie ca utilizarea instrumentelor online trebuie sa fie o prioritate pentru autoritatile de la Bucuresti si ca teancul de hartii de grosimea unei enciclopedii, care compun in prezent un dosar, poate fi redus aproape la zero.

Michal GwizdaFoto: Hotnews

Un impuls in simplificarea procedurilor sau chiar pentru ocolirea acestora l-au reprezentat regulile speciale aplicate de Guvern pentru proiectele legate de Campionatul European de Fotbal care va avea loc in Polonia, in 2012. "Mai nou, toate proiectele de investitii sunt necesare pentru evenimentul din 2012", glumeste consultantul.

Cu ocazia conferintei de presa sustinuta marti, acesta a acordat si un scurt interviu in care a explicat ca simplificarea procedurilor si informatizarea depunerii proiectelor au inceput inca din 2005 si in prezent birocratia este extrem de redusa.

Citeste interviul pe EurActiv.ro