Pe site-ul gov.ro a fost publicat transcriptul unei declaratii facute marti de primul-ministru pe tema fondurilor europene, cele mai importante date mai jos: "sunt depuse proiecte pe fondurile structurale, nu pe cele pe agricultura, doar pe cele structurale, intr-un numar de 28.234 proiecte in valoare de 53 miliarde de euro. Cine spune ca stam prost in Romania cu depunerea de proiecte, nu are niciun argument. 53 miliarde de euro pentru toate proiectele pe fonduri structurale", scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

"Avem cu mult mai multe proiecte depuse decat fonduri alocate. Proiecte aprobate sunt 7.468 in valoare de 18,3 miliarde de euro, din care contributia Uniunii Europene de 11,8 miliarde de euro, aceea contributie, repet de 19 miliarde in total, astazi sunt aprobate proiecte in valoare de 11,8 miliarde de euro contributia Uniunii Europene, 18,3 in total, la care includem contributia nationala, diferenta dintre 11,8 si 18,3.

Deci la capitolul proiecte aprobate nu stam rau. Avem proiecte aprobate de 18,3 miliarde de euro. Eu spun ca nu stam rau nici la capitolul proiecte contractate, adica aflate in implementare, sunt 5.672 de proiecte in valoare de 12,7 miliarde de euro din care contributia Uniunii Europene este de 10,1 miliarde de euro.

Deci, astazi in nivel de faza de implementare, proiecte in valoare de 12,7 miliarde de euro. Nici asta nu este inca rau, daca va citesc insa ultimul bilant, plati catre beneficiari, adica cand ne apropiem de adevarata masura a implementarii fondurilor europene, observam ca, in acest moment, la data de 7 mai, care o am ca sinteza, platile efectuate de beneficiar sunt in valoare de 2,4 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro sunt prefinantari si doar 0,9 miliarde de euro rambursari.

Cu alte cuvinte, sub 1 miliard de euro sunt bani efectiv cheltuiti de la Uniunea Europeana si doar 1,5 miliarde sunt bani care se dau dupa terminarea contractului ca prefinantare, bani care nu sunt rambursati efectiv pentru ca nu s-au facut lucrari pentru ei, s-au dat doar avansuri. Aici este punctul nevralgic la care lucram cu totii".

De doi ani, guvernul se tot chinuie sa creasca gradul de absorbtie, subiectul se discuta non-stop, situatia se analizeaza pe toate partile, dar rezultatele intarzie sa apara.

Stiu ca absorbtia fondurilor europene nu depinde doar de guvern, ci si de capacitatea intreprinzatorilor de a atrage finantare: spre exemplu, am vazut la Arena Leilor cativa intreprinzatori care au proiecte europene aprobate in valoare de sute de mii de euro/proiect, dar ei nu pot pune pe masa 10-20.000 de euro - ce banca/investor le finanteaza astfel de proiecte, in conditiile in care ei nu au suficienti bani pentru a contribui cu macar 10% din capitalul necesar deschiderii afacerii?

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.