Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat joi un curs de referinta de 4,3530 lei pentru un euro, valoare usor mai mica decat cea afisata in ziua anterioara, de 4,3534 lei/euro.

Pe piata valutara, leul s-a depreciat usor miercuri, la 4,3625 unitati/euro, pe fondul unor presiuni semnificative de depreciere cu care s-au confruntat monedele regionale. Leul a pierdut doar 0,1%, comparativ cu zlotul polonez si forintul maghiar care s-au depreciat cu 1,3% si respectiv 1,4%.

Economistii ING Bank spun ca leul s-ar putea tranzactiona cu o tendinta de depreciere si in sedinta de joi, avand in vedere evolutia negativa de pe principalele piete de capital.

INS a anuntat ca inflatia anuala din luna octombrie s-a accelerat la 3,55% de la 3,45% inregistrat in luna precedenta, pentru prima data pe parcursul ultimelor cinci luni. In acelasi timp, inflatia de baza (masura core 2 ajustat) a ramas neschimbata la 2,7% in termeni anuali.

Reprezentantii bancii olandeze arata ca anuntul este usor favorabil pentru leu si ar putea sprijini miscarea ascendenta vazuta recent la nivelul ratelor, dar un impact vizibil asupra pietelor leului nu pare probabil.

Leul a pierdut teren in fata dolarului, cu 2,29 bani mai putin decat miercuri, moneda americana fiind cotata la 3,2084 lei.

BNR a publicat un curs de 3,5382 lei pentru un franc elvetian, dupa ce ziua trecuta acesta era cotat la 3,5333 lei. Totodata, cursul stabilit de BNR pentru 100 de yeni japonezi a scazut cu 3,27 bani comparativ cu cotatia de miercuri, la 4,1321 lei.