Italia a atras luni 3 miliarde de euro prin vanzarea de obligatiuni cu maturitatea la cinci ani, aceasta fiind prima emisiune de titluri de stat dupa numirea lui Mario Monti in fruntea Guvernului, potrivit AFP. Trezoreria intentiona sa atraga intre 1,5 si 3 miliarde de euro in urma acestei licitatii, in vreme ce cererea a fost de 4,4 miliarde de euro.

Randamentul obligatiunilor pe cinci ani emise luni de Italia a crescut la 6,29%, de la nivelul de 5,32% la licitatia similara din 13 octombrie. Totusi, acesta a coborat de la nivelul de 6,437% inregistat vineri pe piata secundara, unde se tranzactioneaza titluri emise anterior.

"Partea buna este ca inca isi pot gestiona datoria. Randamentul nu este nesustenabil si ceea ce este cu adevarat important este cererea", a declarat René Defossez, analist al bancii franceze Natixis.

El a mai aratat ca "ceea ce s-a intamplat in plan politic a avut un rol important", referindu-se la numirea lui Mario Monti la conducerea Guvernului.

Miercuri, randamentul obligatiunilor italiene pe zece ani a depasit nivelul de 7%, ceea ce a dus la un val de scaderi pe bursele europene, eliminand castigurile inregistrate dupa ce Silvio Berlusconi a anuntat ca va demisiona dupa trecerea prin Parlament a pachetului de reforme.

Un nivel de 7% al randamentelor obligatiunilor este considerat nesustenabil de multi economisti si, in trecut, unele economii mai mici din zona euro au solicitat ajutoare financiare din partea institutiilor internationale cand randamentul obligatiunilor lor a ajuns in preajma acestei valori.