Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat miercuri un curs de referinta de 4,3539 lei pentru un euro, valoare cu 0,41 bani mai mare decat cea afisata marti.

Pe piata valutara, moneda nationala s-a tranzactionat static marti, in jurul nivelului de 4,35 unitati/euro, si s-a depreciat in urma anuntului agentiei S&P privind reducerea calificativului datoriei publice in moneda nationala pe termen lung si scurt.

Economistii ING Bank spun ca impactul acestei decizii a parut limitat, motivul fiind ca modificarea s-a datorat ajustarii metodologiei si nu a deciziilor de politica economica.

Acestia se asteapta ca leul sa se tranzactioneze cu o tendinta de depreciere miercuri, avand in vedere evolutia negativa a actiunilor europene din prima parte a zilei.

Leul s-a depreciat si in fata monedei americane, dolarul fiind cotat la 3,2764 lei, cu 3,34 bani mai mult decat marti.

Francul elvetian a fost cotat la 3,5474 lei, dupa ce in ziua anterioara cursul a fost de 3,5386 lei/franc. Totodata, cursul stabilit de BNR pentru 100 de yeni japonezi a fost de 4,1935 lei, in crestere cu 2,24 bani comparativ cu nivelul de marti.​