Economia subterana din Italia (munca la negru, activitatile mafiote sau inchirierile imobiliare la negru) a reprezentat in 2011 echivalentul a 35% din produsul intern brut (PIB) al tarii, adica aproximativ 540 de miliarde de euro, releva un studiu publicat joi de institutul italian Eurispes. "Economia subterana italiana este egala cu suma PIB-urilor Finlandei, Portugaliei, Romaniei si Ungariei", arata Eurispes, citat de AFP.

In 2010, economia ilegala din Italia a totalizat circa 529 miliarde de euro, mai mentioneaza institutul.

Eurispes precizeaza ca aceste cifre au fost obtinute pe baza datelor furnizate de garda financiara italiana, dupa controalele efectuate asupra a 700.000 de companii si in urma carora s-a descoperit o evaziune fiscala de circa 27 de miliarde de euro.

Principala agentie italiana de colectare a taxelor a anuntat joi ca autoritatile au recuperat 12,7 miliarde de euro de la evazionistii fiscali in anul 2011, cu 15,5% mai mult fata de suma pe care autoritatile fiscale au strans-o in 2010, dupa ce au imbunatatit monitorizarea si eforturile de colectare.

Lupta impotriva evazionistilor fiscali a fost intensificata in ultima perioada dupa ce premierul Mario Monti l-a inlocuit pe Silvio Berlusconi, in noiembrie 2011, si a lansat o serie de masuri care vizau sa aduca sub control datoria publica uriasa a Italiei.

Inspectorii fiscali au intreprins cu succes mai multe operatiuni care au vizat o statiune de schi, in decembrie, si in urma carora au reusit sa prinda 42 de conducatori de Ferrari si alte masini de lux care au declarat venituri anuale mai mici de 30.000 de euro. In acelasi timp, politia a descins in mai multe cluburi de noapte si baruri in Milano si magazine in Roma, unde aproape jumatate dintre persoane obtineau venituri proprii.