Guvernul ar putea anunta luni ca plata TVA se va face doar la incasarea facturii, cu conditia ca aceste plati sa se faca prin banci, si nu cash.

Speram ca luni sa putem anunta ca "plata TVA la facturi de pana la 500.000 de euro sa se faca doar la incasare, cu conditia ca aceste plati sa se faca prin banca nu cash", deoarece altfel s-ar incuraja piata neagra. Aceste masuri trebuie agreate si de partenerii internationali ai Romaniei, a precizat primul ministru.

Intrebat daca aceasta masura nu va crea probleme de incasari la bugetul statului, Victor Ponta a precizat ca astfel de probleme ar putea sa apara pentru o "mica perioada", dar va avea efecte benefice pe termen mai lung.

Liviu Voinea, secretar de stat Ministerul Finantelor, declarase, pentru HotNews.ro, ca se discuta despre un astfel de proiect, care trebuie agreat si cu FMI si Comisia Europeana.

"Proiectul va fi probabil aplicat cu urmatoarele constrangeri: discutam despre firmele cu mai putin de 500.000 euro cifra de afaceri (e o directiva europeana in acest sens care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2013 si care permite tarilor membre sa aleaga sau sa respinga aceasta schema. Propunerea noastra este sa o alegem, cu o serie de mecanisme suplimentare care sa asigure ca nu vom avea pierderi suplimentare la buget).

Asadar, firma A - cu sub 500.000 euro cifra de afaceri - transmite firmei B o factura. In prezent, firma A are de platit TVA, iar firma B isi deduce TVA. Cand plateste insa B lui A factura, nu mai conteaza. Ceea ce avem in analiza este ca firma A sa plateasca TVA numai cand primeste efectiv banii de la B, dar nici firma B sa nu isi poata deduce TVA pana la achitarea facturii. Mai mult, acest lucru sa poata fi facut doar daca banii sunt virati prin banca", precizase Liviu Voinea.

Intrebat daca bugetarii vor primi transa a doua din reintregirea salariilor, Victor Ponta a raspuns: "Da, daca acest guvern ramane in functie si daca are un presedinte care ne lasa sa facem lucrurile astea, da, se va aplica".

"Nu vreau sa fac un joc politic, acum PDL poate spune ca daca vin ei tripleaza toate salariile, dar cine ii mai crede? Eu unul nu-i mai cred", a comentat el.