Decizia justitiei germane de miercuri, care a autorizat guvernul de la Berlin sa adopte mecanismele de salvare a zonei euro, a adus un vant de optimism pe bursele europene, care si-au accelerat cresterea dupa acest anunt, scrie AFP.

Chiar daca aceasta decizie era asteptata de piete, ea a reusit sa asigure investitorii inlaturand o incertitudine majora in gestionarea crizei financiare.

Asteptarea care a marcat inceputul sedintelor a disparut iar la ora 08,45 GMT Parisul castiga 0,98%, Londra 0,40%, Frankfurt 1,13%, Milan 1,35% si Madrid 1,67%.

"Piata a reactionat bine. Este o veste buna, in conformitate cu asteptarile iar conditiile impuse de judecatori nu sunt prea stricte", a explciat Alexandre Baradez, analist la Saxo Banque.

"Decizia nu contine suprize neplacute. Ea nu va avea nicio implicare asupra interventiei BCE si rolul Bundestagului (Camera inferioara a parlamentului Germaniei) este intarit asa cum se astepta", a scris pe Twitter Sony Kapoor, de la clubul de reflexie Re-Define.

Cei opt judecatori ai Curtii Constitutionale a Germaniei au dat unda verde presedintelui german Joachim Gauck pentru a semna textele de lege ale viitorului fond de salvare MES (Mecanismul European de Stabilitate) si Pactului bugetar. Ei au cerut insa ca orice crestere a participarii financiare germane la capitalul MES sa fie supusa unui vot pozitiv al Parlamentului.

Ziua va fi marcata si de scrutinul legislativ din Olanda, considerat drept un barometru al sentimentului anti-european intr-unul dintre motoarele zonei euro, chiar daca favoriti sunt pro-europenii. Primele rezultate nu vor fi insa cunoscute decat in cursul serii, respectiv dupa inchiderea pietelor europene.

In Statele Unite, Reerva Federala (Fed) deschide asteptata reuniune de politica monetara, care se va incheia joi, in conditiile in care multi analisti se asteapta la noi masuri de sustinere pentru a oferi un sprijin primei economii mondiale.

Euro a profitat din plin de decizia Curtii de la Karlsruhe si si-a continuat evolutia buna, atingand nivele care nu au mai fost inregistrate de patru luni in fata dolarului. La ora 08,45 GMT, euro era cotat la 1,2892 dolari, fata de 1,2868 dolari la 06,00 GMT si 1,2848 marti, la ora 21,00 GMT.

Piata obligatiunilor inregistra si ea o foarte usoara destindere.