Exporturile germane ar urma sa inregistreze in 2013 un nou record, gratie cererii tarilor asiatice, a anuntat duminica presedintele federatiei germane de comert en-gros si comert exterior (BGA), Anton Borner, citat de AFP.

"Ne asteptam in 2013 la o crestere mergand pana la 5% pentru exporturi, la 1.158 miliarde euro, si la o crestere de 5,5% a importurilor, la 980 miliarde de euro", a scris acesta, intr-un mesaj de sfarsit de an.

In ciuda crizei datoriilor suverane din zona euro, Germania a reusit sa termine anul 2012 cu exporturi record de 1.103 miliarde euro si un excedent comercial de 174 miliarde de euro, potrivit presedintelui BGA.

Potrivit acestuia, comenzile pentru 2013 sunt sustinute in mod special de pietele in crestere din Asia, iar devalorizarea euro ajuta exporturile spre Statele Unite si Japonia.

El a avertizat insa ca previziunile federatiei se bazeaza pe "o stabilitate a pietelor financiare", ceea ce implica multa munca din partea Europei, Statelor Unite si Chinei, pentru a evita noi turbulente de acest gen.

Saptamana trecuta, responsabilul pentru comert extern al federatiei germane a camerelor de comert DIHK, Volker Treier, afirmase ca exporturile germane ar trebui sa creasca cu 4% anul viitor.

Totusi, chiar si cu o crestere stabila a exporturilor, 2013 se anunta totusi dezamagitor, in conditiile in care cresterea medie a exporturilor germane in ultimii zece ani a fost de 6%, dupa cum a reamintit Treier.