Euro si-a accelerat deprecierea luni, la finalul dupa-amiezii, atingand cel mai redus nivel din noiembrie, investitorii temandu-se ca planul de salvare a Ciprului ar putea deveni noua regula europeana, dupa afirmatiile facute in cursul zilei de seful Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, scrie AFP. In jurul ore 18:30 GMT (20.30, ora Romaniei) acesta a revenit cu precizari, afirmand ca Ciprul reprezinta un caz specific si solutiile aplicate aici nu reprezinta un model.

"Cipru este un caz specific, (prezentand) provocari exceptionale, care necesitau masurile de salvare asupra carora am convenit ieri", a precizat Dijsselbloem, intr-un scurt comunicat.

"Programele de ajustare macro-economica sunt facute pe masura in functie de situatia tarii avute in vedere si niciun model sau tipar nu este utilizat", a subliniat seful Eurogrup.

Ministrul olandez de Finante, care conduce si Eurogrup, din care fac parte omologii sai din zona euro, declarase anterior, pentru Reuters si Financial Times, ca salvarea Ciprului reprezinta un nou model pentru rezolvarea problemelor bancare si alte tari ar putea fi nevoite sa-si restructureze sectoarele bancare.

"Daca dorim sa avem un sector financiar sanatos, singurul mod este sa spui: 'Daca riscati, trebuie sa va asumati aceste riscuri, si daca nu o puteti face, nu ar fi trebuit sa riscati, iar consecinta poate insemna sfarsitul povestii", afirmase acesta, adaugand ca modelul a arunca pe umerii contribuabililor aceasta povara nu reprezinta "abordarea potrivita".

Ulterior, purtatorul de cuvant al lui Dijsselbloem a confirmat ca citatele sunt exacte, dar sugestia privind un "model" de urmat pare sa fie scoasa din context, dupa cum noteaza The Guardian.

Dupa aceste declaratii, euro a scazut la 1,2830 dolari la ora 17.15 GMT, un minim din 22 noiembrie. In jurul orei 17.50, si-a mai temperat pierderile, evoluand la 1,2856 dolari.

Euro evoluase pozitiv in cursul noptii, la aproape 1,3050 dolari, dupa anuntul acordului privind planul de salvare a Ciprului.

In cursul serii de luni, insa, investitorii au inceput sa se teama ca aceasta restructurare drastica a sectorului bancar si taxarea depozitelor negarantate ar putea sa reprezinte un precedent pentru alte tari din zona euro care vor avea nevoie de un plan de salvare.

Masurile prevazute pentru Cipru "afecteaza increderea investitorilor in ansamblul sistemului bancar european" deoarece ridica temeri legate de fondurile lor plasate in alte tari periferice ale zonei euro, explica Angus Campbell, de la Capital Spreads.