Cresterea economica a Statelor Unite s-a accelerat sensibil in primul trimestru, dar cifrele produsului intern brut al primei economii mondiale, publicate vineri, arata ca cererea interna manifesta in continuare o slabiciune care impiedica adevarata relansare, scrie AFP.

Produsul intern brut a crescut cu 2,5% in cifre anualizate, in perioada ianuarie - martie, a precizat departamentul de Comert, intr-un comunicat.

In trimestrul IV, PIB-ul american a crescut oficial cu 0,4%. Noua rata de crestere anuntata de minister este sub asteptarile analistilor, care se asteptau la o cifra medie de 2,8%.

Imbunatatirea cresterii rezulta din accelerarea productiei stocate de societatile private, "o accelerare a consumului gospodariilor, redresarea exporturilor si reducerea cheltuielilor publice mai putin puternica, ale carei efecte au fost sterse partial de o redresare a importurilor", potrivit departamentului Comertului.

Consumul gospodariilor a cunoscut in primele trei luni ale anului cea mai mare crestere in doi ani (3,2%) in cifre anualizate, furnizand doar ea peste 2,2 puncte din cresterea tarii, chiar daca venitul americanilor a scazut cu 5,3%, in urma cresterii cotizatiilor sociale.

Si totusi, evolutia cererii interne pentru produsele americane nu a cunoscut acelasi ritm ca cel al consumului privat si al ratei de crestere a economiei, incetinind la 1,5%, fata de 1,9% in perioada toamnei.

Aceasta se explica prin faptul ca majorarea stocurilor intreprinderilor (un efect in principal contabil) a adus peste un punct de crestere in perioada iernii si prin cura de austeritate bugetara impusa tarii, care continua sa deprime cererea publica.