Adoptarea monedei unice europene de catre Polonia este "realista" in zece ani, cu conditia efectuarii unor reforme suficiente in cadrul zonei euro, a declarat vineri ministrul polonez de Finante, Jacek Rostowski, citat de AFP.

"Cred ca intervalul de zece ani este realist, dar acest lucru s-ar putea intampla mai devreme", a declarat ministrul, pentru cotidianul Dziennik Gazeta Prawna. "Dar trebuie sa avem asigurari ca zona euro este suficient de reformata pentru a putea adera de o maniera securizata", a adaugat el.

"Nu avem nicio influenta asupra vitezei de integrare a zonei euro. Sustine si ajutam sugerand solutii, dar progresele sunt insuficiente", a precizat acesta.

Polonia, membru al UE din 2004, nu a fixat deocamdata nicio data pentru adoptarea euro.

Premierul Donald Tusk subliniase la inceputul lui iulie ca "adoptarea euro ramane un obiectiv" al Poloniei, dar "perspectiva ramane indepartata".

Polonia, cu cei 38 de milioane de locuitori ai sai, de departe cea mai mare economie in randul fostelor tari comuniste care au devenit membre ale UE, este singura tara din blocul comunitar care a ramas pe crestere economica de la criza din 2008.

Pentru a nu fi indepartata din procesul de luare a deciziilor nucleului dur al celor 17 tari din zona euro, Polonia a adoptat pactul bugetar european.