Bulgaria a adoptat definitiv vineri o lege care exclude societatile off-shore din 28 de domenii-cheie ale economiei, in incercarea de a creste transparenta si pentru a sustine lupta impotriva fraudei si a spalarii de bani, scrie AFP.

Aceasta lege, care va intra in vigoare in 1 ianuarie 2014, prevede ca societatile inregistrate in zone off-shore nu vor putea obtine licente in domenii precum bancar, explorarea si exploatarea resurselor naturale sau in mass-media.

Deputatul socialist Rumen Ghecev a reamintit ca "active ale sectorului public au fost cumparate de societati ale caror proprietari reali sunt in continuare necunoscuti". Societati off-shore bulgare detin in prezent 2,2 miliarde e euro in Cipru, 1,6 miliarde in Luxemburg si 1,2 miliarde in Elvetia, a afirmat Ghecev, fost premier in perioada 1994 - 1996.

Companiile off-shore vor fi de asemenea excluse de la licitatii, privatizari si vanzari de terenuri publice.

Aceste restrictii nu vor viza societatile cotate pe burse in Uniunea Europeana si nici cele care apartin unui grup economic al carui proprietar majoritar este o persoana juridica bulgara.

Orice tentativa de a incalca aceasta lege prin documente false va fi sanctionata cu o amenda pana la un milion de leva (500.000 euro).