China si Marea Britanie au semnat contracte in valoare de peste 17 miliarde de euro in timpul vizitei efectuate de premierul chinez Li Keqiang la Londra, a anuntat marti primul ministru britanic David Cameron, citat de AFP.

"Marea Britanie este economia cea mai deschisa din cadrul Uniunii Europene, cea mai primitoare pentru China", a spus Cameron, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau chinez.

Imensa majoritate a acestei sume este reprezentata de contractul anuntat marti dimineata de directorul general al BP, Bob Dudley. Acesta vizeaza furnizarea de catre grupul petrolier britanic de gaz natural lichefiat pentru compania chineza CNOOC pentru 20 de miliarde de dolari timp de 20 de ani.

Acorduri de parteneriat au mai fost semnate de Rolls-Royce in domeniul nuclear civil sau de catre grupul bursier London Stock Exchange cu bancile chineze.

"In cursul ultimilor ani, am realizat o enorma diferenta si am construit o relatie comerciala bilaterala mult mai puternica intre tarile noastre", a afirmat David Cameron.

"Cifrele vorbesc de la sine - un comert bilateral la un nivel record, exporturi spre China in crestere cu 15% in 2013, care s-au dublat in cursul ultimilor cinci ani, ajungand la un miliard pe luna si cu o crestere mai rapida decat a celor din Franta sau Germania", a argumentat el.

Premierul chinez a apreciat ca dezvoltarea economica a celor doua tari constituie o "oportunitate".

"Credem amandoi ca trebuie sa intarim increderea politica reciproca, sa ne angajam intr-o cooperare pe baza de egalitate si sa tinem cont de interesele noastre fundamentale si de preocuparile principale pentru a consolida baza politica a legaturilor bilaterale", a declarat Li Keqiang.