Manelistii, camatarii si persoanele publice care nu-si declara averile, in vizorul Fiscului: Fiscul a inceput verificarea persoanelor fizice cu venituri mari

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 6 august 2015, 10:32 Economie | Finanţe


Manelistii, in vizorul Fiscului
Foto: AGERPRES
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput verificarea persoanelor fizice cu venituri mari si care prezinta "risc fiscal ridicat", potrivit unui comunicat al institutiei. ANAF va urmari categorii precum manelistii, camatarii si personalitati ale vietii publice, anunta presedintele institutiei, Gelu Stefan Diaconu. Decizia a fost luata de conducerea ANAF ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Directia Verificari Fiscale asupra persoanelor fizice. ANAF va aduna date de la banci, cadastru, notari si de la institutiile unde sunt inmatriculate masinile, ambarcatiunile si avioanele private. ANAF a gasit 7.879 de cetateni in cazul carora va incepe verificarea amanuntita, in prima faza urmand sa fie verificati 5.399. Ei sunt impartiti in cateva mari categorii de risc: interlopi, vedete din show-biz, patroni bogati de firme sarace.

Printre cei care vor fi verificati de Fisc se numara romanii cu avere afișată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanțe din creditări acordate companiilor și/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate) nejustificată de veniturile declarate. Actiunea Fiscului vizeaza verificarea veniturilor și a declarării acestora începând cu anul 2011, întrucât doar pentru acestea se poate aplica atât regula de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cât și procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor.

 • ATENTIE: Pentru a determina veniturile reale ale acestor persoane banuite ca nu platesc impozitele datorate starului, Fiscul va lua informatii de la bănci, Agentia Nationala de Cadastru (care poate spune ce case si terenuri detine o persoana), notari (care pot da informatii despre tranzactiile imobiliare), direcţiile de impozite şi taxe locale, Direcţia înmatriculări vehicule, Registrul naval, Registrul aeronautic, dar si de la persoanele fizice şi juridice ce au avut raporturi economice sau juridice cu persoana verificată.

Ce inseamna in opinia Fiscului "risc fiscal ridicat"? E vorba despre riscul de nedeclarare a unor venituri semnificative și sustragere de la plata impozitelor aferente. Iata ce informatii ia in calcul Fiscul cand determina gradul de risc la persoanele fizice cu averi mari: veniturile declarate și alocările de fonduri (creșteri patrimoniale, achiziții, creanțe, cheltuieli etc.).

Operatiunea declansata de Direcția Verificări Fiscale din ANAF se numeste "Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal" (PFRF)".

Cum face Fiscul selectia cetatenilor cu grad ridicat de risc de neplata a taxelor:

Dintre cele 14,3 milioane de persoane care au venituri impozabile in Romania, 295.000 de persoane fizice au intrat in esantionul semnificativ supus analizei de risc. Pentru persoanele din acest esantion, ANAF a analizat veniturile declarate, achizitiile de locuinte, terenuri, masini, ambarcatiuni si aeronave, depozite in banci si imprumuturi catre firme. In urma analizei, ANAF a gasit 132.246 de persoane fizice cu diferenta de peste 10% intre veniturile estimate si veniturile declarate.

A urmat un nou filtru: determinarea cazurilor semnificative: risc anual de nedeclarare a veniturilor mai mare de un milion de lei, achizitii de proprietati imobiliare de minimum 700.000 de lei, achizitii de autoturisme in valoare insumata de minimum 350.000 lei. In urma aplicarii acestui filtru, ANAF a identificat 5.884 de persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal.

A urmat un nou filtru: determinarea posibilitatii de acoperire a riscului intre rude:
- identificarea rudelor pana la gradul II pentru cele 5.884 de persoane cu grad ridicat de risc
- verificarea veniturilor declarate semnificative ale sotilor care ar putea compensa sau diminua riscurile calculate pentru cei 5.884
- verificarea apartenentei la grupul de risc a persoanelor de 132.246 persoane (vezi mai sus) aflate in diferite grade de rudenie cu esantionul de 5.884
Ca urmare a acestui filtru, din esantionul de 5.884 persoane s-au eliminat 1.161 de persoane pentru care riscul de nedeclarare de peste 1 milion de lei era acoperit de veniturile sotilor. Asadar, au ramas 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal. Acestra li s-au adaugat inca 3.156 de persoane (rude, afini) identificati cu risc fiscal in esantionul mai mare, de 132.246 de persoane cu diferenta de peste 10% intre veniturile estimate si veniturile declarate.

Rezultat final: 7.879 de cetateni au fost propusi pentru verificare amanuntita. Ei au fost grupati in 4 grupe de risc:
- Patron bogat de firma saraca: a) cei care detin patrimoniu semnificativ - case, masini, imprumuturi catre firme, patrimoniu ce nu corespunde cu veniturile declarate; b) detin firme cu cifre de afaceri viabile, dar cu rezultate proaste (tot timpul pe pierdere sau cu un profit mult prea mic fata de cifra de afaceri)
- Persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fara activitati economice cunoscute (Fiscul considera ca aceste persoane obtin veniturile fie din activitati legale dar nedeclarate, fie din activitati ilegale precum camatarie, trafic de persoane)
- Persoane cu venituri volatile: e vorba despre persoane din lumea spectacolului, unde nu exista un contract permanent, iar veniturile provin exclusiv din participarea la evenimente si exploatarea comerciala a dreptului de imagine
- Persoane care nu intra in cele trei profiluri, dar prezinta riscuri semnificative

Ca urmare a acestor filtre, 5.399 de contribuabili sunt vizati pentru prima serie de verificari.

ANAF a infiintat 8 servicii distincte de verificari fiscale, impartite in toate zonele tarii: Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Galati, Ploiesti si Craiova, unde vor lucra 100 de angajati.

Angajatii ANAF au inceput sa lucreze la primele 313 cazuri.Comunicatul ANAF, cu detalii despre metodologia controalelor:

Metodologia de verificare a situației fiscale personale

Potrivit prevederilor Capitolului III Dispoziţii speciale privind verificarea persoanelor fizice supuse impozitului pe venit din cadrul Titlului VII Inspecţia fiscală al Codului de procedură fiscală (art. 1091 – 1094 din O.G. nr. 92/2003, cu modificările şi completările ulterioare) precum şi ale H.G. nr. 248/2011 privind aprobarea Procedurii de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate, cu modificările şi completările ulterioare, verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice presupune parcurgerea unei serii de etape, respectiv:
-        analiza de risc fiscal;
-        selectarea persoanelor care vor fi supuse verificărilor fiscale prealabile documentare;
-        verificarea prealabilă documentară efectuată asupra persoanelor selectate – se desfăşoară la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informaţiilor şi documentelor deţinute sau obţinute de administraţia fiscală;
-        verificarea fiscală a persoanelor pentru care  verificarea fiscală prealabilă documentară a constatat existenţa diferenţei semnificative, în sensul legii, între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate administraţiei fiscale – se desfăşoară împreună cu contribuabilului şi cu colaborarea acestuia.

1. Analiza de risc constă în următoarele activităţi:
    a) definirea caracteristicilor grupului persoanelor fizice cu potenţial risc de nedeclarare;
    b) stabilirea surselor de date specifice acestui grup;
    c) culegerea şi formalizarea informaţiilor;
    d) elaborarea indicatorilor de risc specifici grupului;
    e) stabilirea riscului minim acceptat de administraţia fiscală;
    f) procesarea şi elaborarea listei persoanelor care depăşesc riscul minim;
    g) propuneri pentru efectuarea verificării fiscale prealabile documentare

Riscurile de nedeclarare se ierarhizează în ordinea descrescătoare a acestora, cu respectarea condiţiei riscului minim acceptat de administraţia fiscală, stabilit potrivit prevederilor art. 1091 alin. (4) din Ordonanţa nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca fiind o diferenţă mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 lei între veniturile estimate calculate în baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate de contribuabili sau de plătitorii de venit.

Finalitatea analizei constă în procesarea şi elaborarea listei persoanelor fizice care depăşesc riscul minim acceptat de administraţia fiscală (i.e. diferenţe semnificative între veniturile estimate de analiză şi veniturile declarate) şi elaborarea propunerilor pentru efectuarea verificării fiscale prealabile documentare.

Conform prevederilor art. 17 din Hotărârea Guvernului nr. 248/2011 privind aprobarea Procedurii de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate, selectarea persoanelor fizice ce urmează a fi supuse verificării fiscale prealabile documentare se face din lista persoanelor care depăşesc riscul minim acceptat de administraţia fiscală, în funcţie de nivelul riscului şi de capacitatea de efectuare a verificărilor fiscale prealabile documentare.

2. Verificarea fiscală prealabilă documentară reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate de organele fiscale având ca obiect examinarea totalităţii drepturilor şi a obligaţiilor de natură patrimonială, a fluxurilor de trezorerie şi a oricăror altor elemente relevante pentru stabilirea situaţiei fiscale reale a persoanei fizice verificate, desfăşurate la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informaţiilor deţinute sau obţinute de administraţia fiscală.

În acest sens se realizează următoarele activităţi:

a) solicitarea, in condiţiile legii,  de informaţii de la autorităţi si instituţii publice;b) analiza informaţiilor şi documentelor primite referitoare la situaţia fiscală a persoanei fizice verificate;c) confruntarea informaţiilor obţinute cu cele din declaraţiile fiscale depuse, conform legii, de persoana verificată sau, după caz, de plătitorii de venit ori terţe persoane.

Astfel, se solicită informaţii referitoare la persoanele fizice supuse verificării fiscale de la instituţii cum sunt băncile, A.N.C.P.I., notarii publici, direcţiile de impozite şi taxe locale, Direcţia înmatriculări vehicule din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Registrul naval, Registrul aeronautic precum şi de la persoanele fizice şi juridice ce au avut raporturi economice sau juridice cu persoana verificată. De exemplu :
-        de la instituţiile bancare se vor obţine toate extrasele de cont bancar referitoare la perioada verificata,

-        de la Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară se vor obţine toate proprietăţile imobiliare pe care aceştia le deţin pe întreg teritoriul ţării,

-        de la notari publici se vor obţine contractele încheiate de persoana verificată şi autentificate în perioada supusă controlului, având drept obiect bunuri, valori sau tranzacţii,

-         de la direcţiile de impozite şi taxe locale se vor obţine informaţiile privind bunuri mobile şi imobile deţinute, precum şi cheltuielile realizate de persoanele verificate cu impozitele locale plătite,

-        de la Direcţia înmatriculări vehicule din cadrul Ministerului Afacerilor Interne se vor obţine datele privind autoturismele înmatriculate de persoanele verificate in perioada supusă controlului,

-        de la registrul aeronautic si registrul naval se vor obţine toate înmatriculările de nave si aeronave.
-        de la persoanele ce au avut raporturi economice sau juridice cu persoana verificată (în principal, societăți comerciale) se vor obţine informaţii privind natura acestor raporturi, contractele încheiate, obiectul acestora, tranzacţiile desfăşurate, valorile aferente tranzacţiilor etc..
Prin verificarea fiscală prealabilă documentară (VFPD) se estimează astfel nivelul veniturilor realizate de persoana fizică verificată, care se compară cu veniturile din declaraţiile fiscale şi se stabileşte dacă verificarea fiscală continuă sau încetează.

Dacă între venitul estimat în VFPD și venitul declarat este o diferență semnificativă în sensul art. 1091 alin. (4) din OG nr. 92/2003 privind codul de procedură fiscală (respectiv o diferență de 10%, dar nu mai puțin de 50.000 de lei), verificarea continuă și se emite persoanei în cauză avizul de verificare.

Rezultatele verificării fiscale prealabile documentare se consemnează într-un raport  de verificare fiscală prealabilă documentară care conţine toate constatările reţinute de organul fiscal pe perioada desfăşurării verificării precum şi propunerea de a continua verificarea sau de a înceta procedură de verificare.

3. Verificarea fiscală.

În cazul în care rezultatul verificării fiscale prealabile documentare reprezintă o diferenţă semnificativă între veniturile realizate de persoana fizică, calculate în baza situaţiei fiscale personale, şi veniturile declarate de aceasta sau de plătitorii de venit, conform art. 1091 alin. (4) din Codul de procedură fiscală, organul fiscal comunică avizul de verificare persoanei fizice care a făcut obiectul verificării fiscale prealabile documentare.

În cadrul verificării fiscale se continuă procedura demarată în etapa anterioară, verificarea realizându-se cu colaborarea persoanei fizice verificate, şi se urmăreşte stabilirea bazei impozabile pentru impozitul pe venit, procedura finalizându-se cu emiterea deciziei de impunere sau, după caz, de încetare a verificării.
Avizul de verificare este însoţit de un extras din raportul de verificare fiscală precum şi de Carta drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale aprobată prin OMFP 544/2012.
Odată cu comunicarea avizului se solicită persoanei verificate, în temeiul art. 1091 alin. (51) din Codul de procedură fiscală depunerea declaraţiei de patrimoniu şi venituri aprobată prin OMFP nr. 1504/2013.
Urmare primirii acestui aviz, persoana verificată are la dispoziţie 60 de zile pentru a prezenta organelor de verificare documente justificative sau alte clarificări relevante pentru situaţia sa fiscală. Perioada poate fi prelungită cu 30 de zile, o singură dată, la solicitarea scrisă şi temeinic justificată a persoanei fizice, cu acordul organului fiscal. Prin clarificări relevante se înţelege prezentarea de explicaţii în legătură cu conţinutul unor documente justificative sau în legătură cu unele situaţii de fapt.
În acelaşi termen persoana fizică verificată trebuie să depună şi declaraţia de patrimoniu şi venituri. Nerespectarea obligaţiei de depunere a declaraţiei constituie potrivit Codului de procedură fiscală contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 10.000 la 50.000 lei.
Persoana fizică supusă verificării situaţiei fiscale personale poate solicita o singură dată, în scris, amânarea datei începerii verificării, pentru motive justificate. În solicitare persoana fizică prezintă motivele pentru care solicită amânarea şi, după caz, documentele justificative în susţinerea acestora. Cererea de amânare se soluţionează în termen de maximum 5 zile de la data înregistrării acesteia. În situaţia în care organul fiscal a aprobat amânarea datei de începere a verificării fiscale, comunică persoanei fizice data la care a fost reprogramată acţiunea de verificare fiscală.
Locul desfăşurării verificării fiscale este sediul organului fiscal (sediul DVF sau al serviciilor regionale de verificări fiscale). La cererea persoanei fizice verificate, verificarea fiscală se poate desfăşura şi la:
    a) domiciliul său, dacă persoana verificată este în imposibilitate fizică de a se deplasa;
    b) domiciliul/sediul persoanei care îi acordă asistenţă de specialitate sau juridică, dacă domiciliul acestei persoane reprezintă şi sediul său profesional.
 Solicitarea scrisă a persoanei fizice pentru desfăşurarea verificării la domiciliul său sau la domiciliul/sediul persoanei care îi acordă asistenţă se depune la organul fiscal înainte de data începerii verificării fiscale înscrisă în avizul de verificare. Cererea se soluţionează în termen de 5 zile de la înregistrare.
Pentru efectuarea verificării la domiciliul persoanei fizice sau la domiciliul/sediul persoanei care îi acordă asistenţă de specialitate ori juridică trebuie ca spaţiul pus la dispoziţia organului fiscal să fie adecvat pentru efectuarea verificărilor.
Prin spaţiu adecvat desfăşurării verificărilor se înţelege asigurarea unui spaţiu, în limita posibilităţii persoanei fizice, care să permită desfăşurarea activităţilor legate de controlul documentelor şi elaborarea actului de control.

Durata efectuării verificării fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informații din străinătate.

Acţiunea de verificare poate fi suspendată când este îndeplinită una dintre următoarele condiţii şi numai dacă neîndeplinirea acesteia împiedică finalizarea verificării fiscale:
    a) pentru efectuarea unei expertize conform Codului de procedură fiscală;
    b) pentru efectuarea de cercetări în vederea identificării persoanei fizice sau a stabilirii realităţii unor tranzacţii;
    c) la solicitarea scrisă a persoanei fizice ca urmare a apariţiei unei situaţii obiective, confirmată de organul fiscal desemnat pentru efectuarea verificării, care conduce la imposibilitatea continuării verificării. Pe parcursul unei verificări, persoana fizică poate solicita suspendarea acesteia doar o singură dată;
    d) pentru solicitarea unor informaţii suplimentare de la terţe persoane sau de la autorităţile fiscale similare din alte state membre ale Uniunii Europene ori din state cu care România are încheiate convenţii internaţionale pentru schimburi de informaţii în scopuri fiscale;
    e) la propunerea structurii care coordonează activitatea de verificare fiscală a persoanelor fizice, pentru valorificarea unor informaţii rezultate din alte verificări, primite de la alte autorităţi sau instituţii publice ori de la terţi.
Data de la care se suspendă acţiunea de verificare este comunicată persoanei fizice prin decizie de suspendare. Decizia de suspendare este act administrativ fiscal şi poate fi contestată în condiţiile Codului de procedură fiscală.
După încetarea condiţiilor care au generat suspendarea, verificarea fiscală va fi reluată, data acesteia fiind comunicată în scris persoanei fizice.
În cadrul verificării fiscale  inspectorii fiscali solicită, în condiţiile legii,  informaţii, clarificări, explicaţii, documente şi alte asemenea mijloace de probă de la persoana fizică verificată şi/sau de la persoane cu care aceasta a avut ori are raporturi economice sau juridice, discută constatările cu persoana fizică verificată şi/sau cu împuterniciţii acesteia şi ajustează, dacă este cazul, baza impozabilă, prin utilizarea metodelor indirecte de control (Metoda sursei şi cheltuirii fondului, Metoda fluxului de trezorerie sau Metoda patrimoniului).

Metoda sursei şi cheltuirii fondului (MSCF) constă în compararea utilizărilor de fonduri cu sursele fondurilor şi  veniturile declarate în perioada supusă verificării.
Alegerea MSCF ca metodă de stabilire a bazei impozabile ajustate poate fi determinată de anumite indicii: achiziţii de imobile, alte active, creşterea soldului conturilor bancare, cheltuieli personale semnificative. Prin compararea utilizărilor de fonduri cu sursele acestora se determină eventualele venituri a căror sursă nu a fost identificată.
      
Metoda patrimoniului constă în determinarea venitului impozabil pe baza creşterii valorii patrimoniului net al persoanei fizice pe parcursul unui an fiscal. Creşterea sau descreşterea valorii patrimoniului net se compară cu veniturile declarate în scopul determinării veniturilor neraportate sau al celor a căror sursă nu a fost identificată.

Metoda fluxurilor de trezorerie constă în analiza depunerilor în conturile bancare şi financiare şi a fluxurilor de numerar pentru a stabili mişcările de disponibilităţi băneşti şi asocierea acestora cu sursele de venit și determinarea eventualelor venituri a căror sursă nu a fost identificată.

Rezultatul verificării se consemnează într-un raport scris, în care se vor prezenta constatările din punct de vedere faptic şi legal.
Raportul va sta la baza emiterii deciziei de impunere sau, după caz, a unei decizii de încetare a procedurii de verificare, în cazul în care nu se ajustează baza impozabilă.
La raportul privind rezultatele verificării se anexează documentele care au stat la baza constatărilor, documentele întâlnirilor şi orice alte acte care au legătură cu constatările efectuate în cauză. Documentele prezentate de persoana fizică verificată se predau organului fiscal, sub semnătură.
Dacă până la expirarea termenului de 60 de zile contribuabilul supus verificării nu prezintă documentele şi clarificările necesare, se întocmește un raport de verificare şi se  emite decizia de impunere pe baza constatărilor din etapa de verificare fiscală prealabilă documentară.
În cadrul verificării situaţiei fiscale personale se folosesc o serie de formulare al căror model şi conţinut a fost aprobat prin OPANAF nr. 393/2013.

Orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu cota de 16%, conform art. 791 din Codul fiscal. Prin decizia de impunere se calculează și obligațiile fiscale accesorii (penalități, dobânzi).

Reiterăm faptul că atât regula de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cât și procedura de verificare descrisă mai sus se aplică pentru veniturile obținute începând cu anul 2011, conform normelor emise de legiuitor.

În cazul constatării de indicii care ar putea întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni se sesizează organele de urmărire penală competente.

Vom reveni cu amanunte
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15912 vizualizari

 • +23 (25 voturi)    
  Un pas inainte (Joi, 6 august 2015, 10:48)

  ovicash [utilizator]

  Nu o sa functioneze cum trebuie o vreme dar in cativa ani o sa ajunga la nvel competitiv.

  Mai e mult pana sa ajunga la nivelul IRS din SUA dar macar suntem pe calea cea dreapta.
  • 0 (2 voturi)    
   au dat meditatii la muzica, ghinion (Joi, 6 august 2015, 16:25)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui ovicash

   Florin Salam, Nicolae Guta si Adrian Minune au dat meditatii la muzica !!!
  • 0 (0 voturi)    
   Lucrurile sunt simple, simple, extrem de simple... (Sâmbătă, 8 august 2015, 0:05)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui ovicash

   Nu trebuie nici un filtru. ANAF-ul sa-i verifice pe voiculescu, nastase, hrebenciuc, mitrea, ilie sarbu, ponta, sova, berbecali, dragnea si bombonica lui, asta pentru inceput, sa ne comunice rezultatele si masurile luate si dupa aceea putem discuta si despre filtre.
 • -6 (18 voturi)    
  Pasi spre normalitate. (Joi, 6 august 2015, 10:57)

  Johanis [utilizator]

  poate reglementeaza ANAF-ul si comertul '' pe persoana fizica''. In Romania persoanele fizice tranzactioneaza zeci de mii de masini, case si multe altele. Site-urile de anunturi gazduiesc milioane de anunturi ale persoaneleor fizice care vand exact ca si cele juridice, exceptie facand taxele si impozitele datorate statului. Numai la noi exista asa ceva!
  • +6 (8 voturi)    
   ... (Joi, 6 august 2015, 11:50)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   "Numai la noi exista asa ceva!"

   GRESIT!
   Si ce-ai vrea sa faca proprietarul unei masini sau a unui imobil?
   Sa nu mai vanda?!?

   Unde mai pui ca ambele domenii sunt bine legiferate.
   • -2 (2 voturi)    
    Adica? (Joi, 6 august 2015, 14:32)

    Johanis [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    Ce legi avem pentru reglementarea vanzarilor de autoturisme si autoutilitare?
    Sunt persoane fizice care aduc din UE spre vanzare zeci, poate chiar sute, de masini?
    Este legal? Aceste masini nu au fost inscrise in circulatie nici macar o zi pe numele acestora.
    Este clar o activitate comerciala cu caracter permanent.
   • 0 (2 voturi)    
    Exemplu. (Joi, 6 august 2015, 14:36)

    Johanis [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    Daca achizitionezi o masina din Germania, dintr-un targ de masini, nu dintr-un parc, vei primi factura daca vanzatorul din targ nu este proprietarul masinii. Ei sunt inregistrati ca PFA si platesc taxe statului. Sau sunt chiar firme. La noi in targuri primesti un sut in fund. Iti iei si teapa cu km dati inapoi, nu cumperi nici de proprietar, ba te mai trec pe tine intr-o factura falsa, ca si cum tu ai fi fost sa-ti cumperi masina din Germania.
    Stiu, o sa spuneti, prost e ala care cumpara, nu cel ce vinde. da, dar si statul are un rol important in a-si proteja cetatenii!
    • +1 (1 vot)    
     amice, esti... (Joi, 6 august 2015, 18:28)

     kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

     pai fiecare privat din Germania ca sa-si vanda masina trebuie sa-si faca pfa sau firma !?
     • 0 (0 voturi)    
      Gresit (Luni, 10 august 2015, 12:28)

      Johanis [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

      civilizatia de acolo il determina pe proprietar sa apeleze la un PFA sau la o firma sa-i vanda masina. El, cetateanul neamt, nu doreste sa se implice in vanzarea masinii si apeleaza la un specialist.
  • +6 (6 voturi)    
   daca (Joi, 6 august 2015, 11:58)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

   tranzactionarile respective sunt in fapt o activitate comerciala mascata, de acord.
   nu poti aplica insa aceeasi masura in cazurile cu adevarat particulare.
   daca dvs. va vindeti masina, ati fi de acord sa va impoziteze statul la fel ca pe autovit?
   • +1 (5 voturi)    
    DA, DAR NU AM 50 DE MASINI. Intr-un singur an. (Joi, 6 august 2015, 13:22)

    Johanis [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    pai.....
    la case au reglementat: o tranzactie la doi ani, daca acel imobil nu cumva il ai in posesie de mai mult de 5-7 ani, nu stiu exact.
 • +29 (29 voturi)    
  Serios? (Joi, 6 august 2015, 10:57)

  andreicc [anonim]

  O sa cred ca ANAF isi face treaba cand o sa vad ca au confiscat definitiv toate cladirile din centrul Timisoarei detinute de clanurile mafiote.

  Pana atunci sunt vorbe goale si PR ieftin.
 • -3 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 august 2015, 11:12)

  [anonim]

  • -11 (21 voturi)    
   hehe (Joi, 6 august 2015, 11:44)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui

   Firește. Povestea cu maneliștii este nutreț pentru rumegătoare.
  • +6 (6 voturi)    
   daca se vrea curatenie se va face (Joi, 6 august 2015, 12:03)

   mnicku [anonim] i-a raspuns lui

   daca nu se vrea, nu. Depinde ce vrea ANAF-ul si M finante.
   Indiferent daca manelistii au banii prin saltele ori in borcanele de muraturi, exista legi care trebuie aplicate.

   Sa nu-mi spui ca statul nu are parghii legale sa impuna legea si in cazul lor !!!!
   Evaziunea fiscala e infractiune, indiferent de suma in discutie . Iar daca e facuta si in mod repetat are circumstante agravante.
  • +6 (6 voturi)    
   Nu treci de urmatoarele filtre (Joi, 6 august 2015, 12:15)

   Ncu [anonim] i-a raspuns lui

   Citeste tot infograficul. Sunt 6 seturi de filtre de catre trebuie sa treci ca sa te ia in vizor. Ce ai enumerat tu e in primul set.

   "Manelistii" au si ei masini si case.
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 august 2015, 15:36)

    [anonim] i-a raspuns lui Ncu

  • +3 (3 voturi)    
   Tu in care categorie intri? (Joi, 6 august 2015, 13:54)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui

   N-ai inteles cum functioneaza...
   Daca vinzi un apartament nu intri pe "lista scurta" a ANAF pentru simplul fapt ca poti justifica "averea": ai avut un apartament si l-ai vandut.
   Intri pe lista daca n-ai nici un venit (si nici sotia sau copii) dar exista un contract de ca ti-ai cumparat o casa sau o masini scumpe "cu banii jos". Si in plus intra si rudele tale daca ele, la randul lor au cumparat alte case si alte masini fara sa fi platit vreun impozit pe salariu sau firmele la care sunt administratori.
   Si acum o intrebare nevinovata: Tu in care categorie din cele 4 (interlopi, vedete, patroni, sau altele) crezi ca intri? Si mai ales, de ce?
   P.S. daca am inteles eu bine categoria "altele" e lasata la o parte pentru ca e destul de lucru cu primele 3. Deocamdata.
   • 0 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 august 2015, 15:45)

    [anonim] i-a raspuns lui _tudor_

    • +1 (1 vot)    
     Detalii (Joi, 6 august 2015, 17:51)

     _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui

     Daca n-ai facut nimic ilegal inseana ca ai declarat la fisc toate veniturile (apropos: trebuie sa declari si veniturile obtinute in strainatate, chiar daca pentru acelea nu platesti de cele mai multe ori impozit). Atunci veniturile tale puse in balanta cu cheltuiele tare vor fi echilibrate.
     Daca n-ai declarat toate veniturile atunci este posibil (dar nu obligatoriu) ca unele dintre venituri sa nu fi fost impozizate. Drept urmare trebuie "drumuri si documente la ANAF"
     Ca sa concluzionez:
     In momentul in care vinzi casa in care ai stat minim 10 ani nu intri in vizorul fiscului.
     In momnetul in care cumperi casa intri in vizorul fiscului cu urmatoarele:
     - de unde ai banii ca sa cumperi casa (sau mai exact - au fost impozitati banii aia cu care cumperi casa)?
     - cat timp pastrezi casa: daca o vinzi intr-un interval scurt datorezi taxe mai mari respectiv se poate interpreta ca faci investitii impobiliare drept urmare trebuie sa platesti impozit pe profitul obtinut dupa revanzare.
     Nu lucrez la fisc, ba am inca o ciuda teribila pe tot ce inseamna fisc in Romania, dar as putea sa pariez o bere rece ca nici unul din cei 5000 de suspecti nu a intrat pe lista aia ca a vandut un apartament cumparat acum mai mult de 3 ani sau a cumparat un singur apartement in ultimii 3 ani.
     • -1 (1 vot)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 august 2015, 20:05)

      [anonim] i-a raspuns lui _tudor_

      • 0 (0 voturi)    
       fratica (Vineri, 7 august 2015, 13:29)

       Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui

       o prietena din Germania facand faculta in Romania la ID, mi-a trimis ceva cursuri sa i le dau la tradus din romana in Germana.
       si a cerut expres sa primeasca chitanta, ca sa poata justifica cheltuiala la Fisc.
       si da, suma era vreo 30 euro.
       sunt ani lumina pana ajunge fiscul nostru asa de profesionist ca al lor.
 • +8 (8 voturi)    
  normal de la ei trebuia inceputa (Joi, 6 august 2015, 11:20)

  mnicku [anonim]

  lupta cu evaziunea. La ce evaziune au facut pina acum ar trebui inchisi .

  As vrea sa-l vad pe wunder kid , mister cotlet , salam si alte cirnatzarii platind taxe din banii incasati sau justificindu-si averile . Sigur o sa declare ca n-au cistigat decit 100 euro/luna ( neluind in calcul ploaia de bancnonte de 500 euro de la nunti) dar din ce bani si-au construit casele, conturile din banci, masinile.... ?
 • +14 (14 voturi)    
  se poate incepe (Joi, 6 august 2015, 11:29)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  la sigur cu firmele de fier vechi, insa neaparat insotiti de trupele speciale!
 • +15 (15 voturi)    
  Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălă (Joi, 6 august 2015, 11:36)

  pedepsitorul [utilizator]

  Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor

  Cand se aruncau sume de bani ''fara numar'' la petrecerile manelistilor, trebuia sa intervina politia, sa le numere banii, sa opreasca fiscu 16% si sa le dea si cate o amenda incasatorilor!

  Chiar ma gandeam cate milioane a spalat Butza, si cu Minunatu, pe care investind-i in mobiliare ajungeau bani curati cand de fapt erau bani din crima organizata!

  Felicitari, totusi mai bine mai tarziu decat niciodata!
  • -1 (1 vot)    
   Sunteţi naivi (Joi, 6 august 2015, 16:41)

   MariaPopescu6 [anonim] i-a raspuns lui pedepsitorul

   Aţi auzit de Acarul Păun? Ei, eu vă garantez că nu cefele groase cu kilograme de aur pe ei vor fi verificaţi, ci băcanul din cartier care şi-a mansardat casa sau vânzătorul de treninguri contrafăcute, care le vindea pe internet sau în târguri şi l-a turnat vecinul că are o maşină bengoasă.
 • +12 (12 voturi)    
  Fiscul va lua informatii de la bănci (Joi, 6 august 2015, 11:44)

  Qu [utilizator]

  I-auzi bre' !
  Da' aurul si stocurile de euro din vilele lor ?
  • +4 (4 voturi)    
   corect (Joi, 6 august 2015, 12:02)

   deveselu [utilizator] i-a raspuns lui Qu

   Ei au o boala aurul...acolo sa fie controlat în special, majoritatea câștigurilor se vor topi în aur
   • +3 (3 voturi)    
    Sa stai cu haurul in casa... crezi ca e de bine? (Joi, 6 august 2015, 13:35)

    pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

    1 kg de haur costa 32.000 euro

    Sa presupunem ca averile lichide se ridica la cateva sute de mii, cum faci?

    - stai cu barele de haur in casa si mai tai din ele cand ai nevoie?
    -- stai cu bijuteriile in casa si cand trebuie sa pleci in vacantza mai vinzi un lantzic? daca ai firma cum faci? cum bagi benzina?

    - sau cand or auzi fratii ca stai cu haurul in casa... o sa faci revelionul numai acasa! :)

    Adevaraaaatttt!!!
 • +1 (3 voturi)    
  16% ??? (Joi, 6 august 2015, 12:09)

  Y [utilizator]

  Daca declar veniturile platesc 16% si diverse alte taxe (lista e lunga).
  Daca nu declar veniturile e posibil sa fiu prins cu niste bani a caror provenienta nu poate fi identificata si atunci sa platesc doar 16%.

  Care ar fi motivul pentru care cineva ar declara toate veniturile stiind ca va plati mai mult decat daca nu le-ar declara si e prins?
  • 0 (0 voturi)    
   16% (Joi, 6 august 2015, 14:03)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui Y

   16% se plateste catre fisc doar in cazul in care fiscul nu pate dovedi ca ai facut ceva ilegal desi e evident - si stii si tu - ca ai facut banii ilegal, adica ai incalcat si alte legi decat cea a fiscalitatii.
   De exemplu daca ai o "intepridere" cu droguri sau fetite si ti-ai cumparat din "profit" niste vile si niste ferari nu tu poti sa declari de unde ai banii ca sa platesti 16% impozit. Fiscul se multumeste ca ia de la tine 16% desi e evident pentru toata lumea ca ce faci e cumva ilegal; Restul e treaba ta cu politia.
   In aceeasi categorie intra doctorii spagari cu salaruil de rahat ( ca asa vrem noi: doctori cu salariu de rahat si deci spagari)

   Altfel spus e o operatiune cat se poate de legala de spalare de bani. Daca stii sa-ti ascunzi restul de ilegalitati, iti doresti sa intri singur in categoria asta.
 • +5 (5 voturi)    
  ANAF (Joi, 6 august 2015, 12:20)

  AlphaSiOmega [utilizator]

  In astia cateva mii or si angajati ai anafului? Sau esantionul asta reprezentativ a fost facut de cine trebuie si s-au aplicat filtrele corespunzatoare?
  As propune o procedura mai simplificata: 40 de judete plus Bucuresti sa fie analizate din punct de vedere al caselor (astea mari care se vad si-ti scot ochii prin opulenta!). Se face un tabel cu miile de case/palate si din acest tabel sa se faca o tragere la sorti pentru controale (sa zicem 5-10%)...dupa care se merge la poart casei si se intreaba de venituri, documente samd. Asa s-ar putea sa fie mari surprize !!
 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 6 august 2015, 12:28)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Tarziu (Joi, 6 august 2015, 12:44)

  Roj [anonim]

  Este prea tarziu.Bisnitarii de masini ,de case,de bunuri,si-au facut plinul,au case peste case,masini de lux in curte,conturi.
  Trebuie sa verifice retroactiv,daca vor sa faca treaba.Incepnad cu 10 ani in urma !
 • 0 (2 voturi)    
  Declaratii avere (Joi, 6 august 2015, 12:55)

  Mircea [anonim]

  Averile mai pot fi inventariate si de pe site-urile institutiilor publice,unde daca ne uitam bine, o sa vedem multe persoane cu averi impresionante,dar cu venituri declarate foarte mici.
 • -1 (3 voturi)    
  ... (Joi, 6 august 2015, 12:56)

  Veetor [utilizator]

  Ce? Deja s-au terminat babutele care vindeau o legatura de patrunjel la colt de strada?
 • -2 (2 voturi)    
  Pareri. (Joi, 6 august 2015, 13:00)

  Moneda [anonim]

  Nu vedem niciun grafic cu politicienii, cei din administratie care ciordesc inmiit mai multi bani decat manelistii . Trebuie inceput cu pestii mari .
 • +1 (1 vot)    
  Prea tarziu! (Joi, 6 august 2015, 15:11)

  corina [anonim]

  Acest lucru trebuia sa se intample acum 15-20 de ani. Acum este prea tarziu. Cat de greu este sa inventezi o " matusa Tamara" , niste procese cu salbe de banii castigate de rromi-tigani de la Stat ?
  De ex. la nunta ce a fost la Timisoara intre tigani, numai daca le vedeai masinile de lux si poti sa te intrebi daca platesc impozit pe ele, sau banii pe care ii afisau ostentativ sa-i fi intrebat un inspector ANAF de unde ii au sau daca ii pot justifica?
 • +1 (1 vot)    
  ? (Joi, 6 august 2015, 18:18)

  Natasa [utilizator]

  De ce a durat 25 de ani sa se intample asta??
 • 0 (0 voturi)    
  Atentie la evaziune (Vineri, 7 august 2015, 7:28)

  PF [anonim]

  Cazuistica este mult mai larga dar ANAF dovedeste ca sunt inchistati. Interlopii care ne-au facut de pomina in Europa si-au trecut averile (case, masini etc) pe numele parintilor/rudelor de la tara care sunt asistati social sau au cel mult o pensie de 200-300RON din agricultura. Asa apar cei care traiesc in bordeie din paianta cu WC in curte dar care sunt proprietari pe palate in orasele tarii - palate in care s-au mai investit sute de mii de EURO. SI nu ma refer numai la interlopi ci si la evazionisti care au creat firme, au dat tunuri si le-au falimentat cu datorii la stat - dar s-au transferat toate bunurile pe numele rudelor. Ce conteaza ca ruda are un venit de 800RON pe luna fiind un profesor suplinitor - poate sa detina 2-3 case fiecare de cel putin 100000EUR. Aici ANAF si legiuitorul ar trebui sa intervina - ai falimentat o firma si a ramas 1RON datorie la stat care nu a avut de unde sa se recupereze ptr ca patronul smecher a transferat tot ce detine pe numele rudelor - 15 ani sa nu mai ai dreptul sa mai faci alta firma. Asa ne-au furat si ne fura patronii de carton - nu platesc contributiile angajatilor (angajati cu salariu minim pe economie) cu anii, nu achita impozitele la stat si apoi declara firma falimentara. Exemple in tara sunt destule dar ANAF are nevoie de reclama acum si nu au ei chef de munca. E ciudat ca unii din interlopii astia au ajuns acum persoane publice si-au cumparat si diplome si doctorate - maine poimaine ajung politicieni asa ca nu vom avea niciodata o actiune adevarata de curatare a mizeriei din tara asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Wow ! (Vineri, 7 august 2015, 13:26)

  SISKA [anonim]

  Adica sa inteleg ca 80-90% din "interlopi" vor intra la puscarii ? Haida-de !! Vom vedea o alta operatiune de arestare-eliberare-"inalbire" a marilor evazionisti ai acestui popor + "inundarea" librariilor cu carti nascute din filozofiile "locatarilor beciurilor domnesti"!! Doamne-ajuta sa fie asa, dar, sincer, daca ma uit la raportul invinuiri/arestari/recuperare prejudicii (ca sa nu mai zic de CONFISCARI de averi !) nu ma mai impresioneaza acest hei-rup al "fortelor de ordine" din Romania ... As fi curios care vor fi spagile ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by