Marti i-am propus premierului Victor Ponta o formula de reorganizare care sa consolideze autonomia decizionala a ANAF, in afara conditionalitatilor de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral, declara presedintele Agentiei, Gelu Diaconu, intr-un comunicat remis HotNews.

Gelu DiaconuFoto: AGERPRES

Propunerea lui Diaconu vizeaza constituirea unui board de specialisti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, "pe care il vom adapta, fireste, cadrului legislativ autohton si care va coordona politicile si strategia ANAF, in locul unei singure persoane, respectiv in locul presedintelui ANAF".

"Pentru a finaliza reforma profunda a institutiei pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului, in aprilie 2013, consider ca aceasta solutie de management, care distanteaza ANAF de posibilele influente poltice, este singura varianta reala si profesionista", arata sursa citata.

Gelu Diaconu spune ca a ales aceasta solutie dupa analiza atenta a mai multor documente, dintre care raportul anual "Tax administration 2015", recent publicat de OECD, raportul de asistenta tehnica al misiunii FMI din august, raportul misiunii de asistenta al Bancii Mondiale din 2007 privind etapele reorganizarii ANAF precum si blueprint-urile Comisiei Europene privind taxarea.

ANAF, adevarat partener pentru oamenii de afaceri, nu doar o unealta de adus bani la buget

"Consider ca fara o autonomie institutionala sporita, reforma ANAF care inseamna in primul rand transformarea intr-un adevarat partener al mediului de afaceri si nu doar o simpla unealta de adus bani la buget, nu poate fi implementata pana la capat", arata presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Gelu Diaconu subliniaza ca "cine cunoaste cu adevarat ce inseamna activitatea ANAF stie ca ANAF nu poate finaliza aceasta reforma din pozitia de ruda saraca a MFP, aflata la discretia decizionala a functionarilor din minister".

Conducatorul fiscului roman spune ca aceasta schimbare profunda nu poate avea loc in conditiile in care ANAF depinde de prea multe ori de bunavointa si interesele unor institutii precum Agentia Nationala a Functionarilor Publici, atunci cand vine vorba de avizarile necesare in cadrul procesului de restructurare sau isi iroseste resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicata prea mult in activitatile de control, fapt constatat si certificat inclusiv de misiunea FMI din august a.c.

"Sper ca acest proiect va beneficia de intreg sprijinul factorilor decidenti si va fi implementat cat mai curand, in conditiile in care cei mai buni specialisti ai nostri se apropie de finalizarea redactarii proiectului ce va fi supus unor analize si rafinari ulterioare. Mai multe detalii vom oferi dupa finalizarea proiectului", mai spune Gelu Stefan Diaconu in comunicatul citat.