Franta si Germania cer inasprirea regulilor europene privind detasarea muncitorilor, invocand apararea principiului "la munca egala, salarii egale" si pentru a lupta impotriva dumpingului social, intr-un interviu comun al ministrilor muncii publicat miercuri in cotidianul francez Les Echos, scrie AFP.

In momentul in care Comisia Europeana pregateste masuri privind mobilitatea salariatilor, "Germania si Franta, impreuna cu o coalitie de tari - Austria, Belgia, Luxemburg, Suedia si Olanda - au decis sa lanseze o revizuire punctuala a directivei din 1996 care defineste natura detasarii", a afirmat ministrul francez Myriam El Khomri.

"Principiul pe care il aparam este "la munca egala, salarii egale in acelasi loc', deoarece este necesar sa limitam mai mult distorsionarile concurentei intre salariatii francezi si cei detasati", afirma ministrul, care spera sa obtina progrese in acest text pe care Comisia ar urma sa il propuna in cursul primului semestru, in Pachetul mobilitate.

Subliniind ca si peste Rin exista fraude si abuzuri in ceea ce priveste muncitorii detasati, ministrul german Andrea Nahles a afirmat ca Berlinul este "foarte hotarat sa ajunga la o revizuire a directivei privind detasarea": "Vrem sa obtinem mai multa egalitate, respectiv acelasi salariu pentru aceeasi munca in acelasi loc de munca si, astazi, suntem departe".

Aceasta a admis ca exista "rezistente" fata de aceasta propunere, in special in tarile Europei de Est, care vad aici "noi bariere".

Cei doi ministri sustin ca nu este vorba de restrangerea libertatii de circulatie, ci de faptul ca exista abuzuri legate de munca la pret redus, locuinte insalubre pentru cei detasati care se traduc, de facto, intr-o concurenta neloiala.

Cei doi cer si o limitare a detasarii - maxim doi ani, cum spune El Khomri.

Detasarea permite unei companii europene sa trimita temporar salariati in misiune in alte tari din UE, pentru care nu se aplica decat nucleul dur de reglementare (salariu minim, conditii de munca) platind cotizatiile sociale in tara de origine.