Banca centrala a Cehiei CNB a anuntat luni ca a retras licenta bancii cu capital rusesc ERB Bank, prima institutie bancara ruseasca autorizata sa se instaleze, in 2008, in aceasta tara din UE, dupa disparitia URSS, scrie AFP.

"CNB a retras licenta ERB Bank. Motivele principale sunt un sistem nefunctional de conducere si control al bancii, precum si cumpararea de titluri de obligatiuni neconforme cu legislatia", a precizat banca centrala, intr-un comunicat.

ERB Bank "nu mai dispunea de un sistem functional pentru a impiedica legalizarea veniturilor provenite din activitati criminale si finantarea terorismului si asigurarea respectarii sanctiunilor internationale", precizeaza documentul.

Banca centrala ceha a atribuit licenta acestei banci, denumita atunci European-Russian Bank (ERB Bank din 2015), in 2008. Aceasta licenta era valabila pentru ansamblul Uniunii Europene.

Controlata de omul de afaceri rus Roman Popov, banca isi propunea sa finanteze proiecte de cooperare intre Rusia si Cehia, in special exporturi cehesti spre Rusia.

La finalul lui 2015, ERB Bank avea peste 6.000 de clienti si circa 10.000 de conturi, in valoare totala de circa 5,1 miliarde de coroane (189 milioane euro).

Roman Popov a devenit un subiect de presa in 2014 cand partidul francez de extrema dreapta Frontul National (FN) a imprumutat 9 milioane de euro de la o banca pe care o controla, FCRB (First Czech Russian Bank).

FCRB a ramas fara licenta de functia in iulie, cand i-a fost retrasa de banca centrala a Rusiei, dupa ce autoritatile o plasasera sub tutela.

"Cele doua banci sunt entitati independente legate doar de personajul lui Roman Popov. Pana recent, FCRB detinea o mica parte in ERB Bank", a declarat purtatorul de cuvant al CNB, Marketa Fiserova.