Romania ar putea inregistra in 2017 o incetinire a cresterii economice la 3,6%, de la estimarea de 5% in 2016, si un deficit de 3,3% pe metodologie ESA, a declarat, pentru Agerpres, Maximilien Lambertson, analist la The Economist Intelligence Unit.

"Ne asteptam ca PIB-ul si isi incetineasca ritmul de crestere, de la o crestere estimata de 5% in 2016 la 3,6% in 2017. PSD va urmari un program 'anti-austeritate' care presupune continuarea reducerilor fiscale, cresterea salariilor in sectorul public si cresterea salariului minim. In 2017 estimam un deficit bugetar echivalent de 3,1% din PIB pe metodologie nationala (de 3,3% pe metodologie ESA 2010), ceea ce depaseste limita UE. Acestea se vor produce pe fondul cresterii cheltuielilor, scaderii veniturilor si incetinirii cresterii economice sub previziunile guvernamentale: estimam o incetinire a ratei de crestere economica (3,6%) fata de cea a Guvernului (de 5,2%) in 2017", a declarat Lambertson.

Acesta sustine ca nu se asteapta ca decizia recenta de modificare a legislatiei penale sa aiba un impact semnificativ asupra economiei, chiar daca legitimitatea Guvernului a primit o "lovitura serioasa".

"Daca va introduce modificarea legislatiei penale ca proiect de lege, aceasta doar va stimula opozitia. Partenerii de coalitie ai PSD, liberal democratii din ALDE si etnicii maghiari din UDMR, vor fi ingrijorati de rapida eroziune a legitimitatii Guvernului. PSD ar putea trage concluzia ca, incercand sa forteze modificarea Codului penal, risca sa provoace si mai multe proteste", arata Maximilien Lambertson.