Consultantul fiscal va oferi contribuabililor asistenţă în permanenţă, precum medicul de familie, în cadrul noului sistemului de impozitare pe gospodărie, care ar trebui să intre în vigoarea din 1 ianuarie 2018, a declarat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, la Digi24, potrivit News.ro.

Viorel StefanFoto: cdep.ro

"Nu drumul către consultantul fiscal, ci drumul consultanului fiscal va fi obligatoriu. El vă va asista în permanenţă, precum medicul de familie. Deci veţi avea telefonului lui, veţi avea contactele lui. Ori de câte ori simţiti nevoia să-i puneţi o întrebare, îl veţi putea apela. Deci pe ideea că prevenţia poate să fie mult mai eficace decât intervenţia postfactum. (...) Consultatul fiscal vă asistă si în întocmierea declaraţiei fiscale, pe care o va depune la Fisc în numele dumnevoastră", a declarat ministrul Finanţelor, adaugand că pe baza acestei declaraţii fiscale se naşte obligaţia contribuabilului de a vira o sumă către Fisc sau dreptul cetăţeanului de a primi o anumită sumă de la Fisc.

În momentul în care apare obligaţia de a plăti ceva la Fisc, cetăţeanul trebuie să se ocupe de acest lucru printr-o modalitate modernă de plată, a mai completat Ştefan.

Întrebat de declaraţia sa potrivit căreia ar fi nevoie de aproximativ 35.000 de consultanţi fiscali care să-i ajute pe români să întocmească declaraţiilor fiscale, care ar putea fi plătiţi chiar şi cu 10.000 de lei, ministrul Finanţelor a spus că a fost o estimare fără un calcul în spate: "Suntem în faza în care vorbim despre descrierea unui concept. Nu avem toate elementele privind toate detaliile, dar pe un calcul grosier noi am spus că dacă sunt 7,5 milioane de gospodării în România (...) şi un consultant fiscal ar putea să asiste 200 de gospodării, în medie, am ajunge la 35.000 de consultanţi fiscali. (...) Deci va fi o profesie liberală. Va avea ca opţiune să se formeze ca şi consultant fiscal şi, ca să existe o motivaţie în această opţiune, m-am gândit că un onorariu de 10.000 de lei pe lună ar fi o motivaţie suficientă."

Ministrul Finanţelor a mai spus că în maximum de 60 de zile vor fi creionate proiectele pe toate măsurile pe care vrea să le reglementeze. Angajaţii din România vor depune prima declaraţie de venit în cadrul noului sistemului de impozitare pe gospodărie în data de 1 mai 2019, în contextul în care acest sistem ar trebui să intre în vigoare din 1 ianuarie 2018, a mai declarat duminică ministrul Finanţelor.

Profit.ro a publicat recent un draft de modificare a Codului Fiscal aflat în discuţie, ce arată că impozitul pe venit ar urma să fie aplicat, de anul următor, în funcţie de un venit anual global pe gospodărie.

O gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcţie de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum şi la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă şi maşină (RCA), abonament la sală de fitness şi dans, bilete la cinema, cărţi, medicamente sau susţinerea unor entităţi nonprofit.