Fostul sef al ANAF, Gelu Stefan Diaconu, anunta vineri, pe pagina sa de Facebook, ca va ataca la Curtea Constitutionala sistemul de plata defalcata a TVA, daca acesta va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Gelu Stefan Diaconu considera ca "Split TVA este un adevarat atentat la utilizarea propriilor lichiditati" si ca "de departe cea mai grava consecinta o va avea blocarea utilizarii de catre platitorii de TVA a sumelor colectate din livrarea produselor/serviciilor."

Gelu DiaconuFoto: AGERPRES

Postarea integrala a lui Gelu Stefan Diaconu pe Facebook:

"De ce voi ataca la CCR introducerea SPLIT TVA, daca aceasta va deveni obligatorie de la 1 ianuarie 2018!

Pe scurt: SPLIT TVA este un adevarat atentat la utilizarea propriilor lichiditati, pentru ca intregul rulaj lunar al TVA-ului nu este al statului, asa cum ritos ne anunta dl. prim ministru Tudose (sfatuit, presupun, de "specialistul" Misa).

Ii anunt pe aceasta cale ca a statului este doar diferenta dintre colectat si deductibil, care in toate situatiile este mai mica decat rulajul colectatului. Sunt agenti economici, mai ales cei care deruleaza investitii importante, a caror TVA deductibil este o mare peroada de timp mai mare decat TVA colectat!

Exista un principiu constitutional sacrosanct al inviolabilitatii proprietatii, care am crezut ca ne-a desprins definitiv de perioada comunistoida! Nu poate statul sa iti blocheze accesul la proprii bani!

Pe langa aspectul neconstitutional, vreau sa reiterez principalele carente ale acestui sistem asupra carora au cazut de acord initiatii din domeniul fiscal: sarcina administrativa impovaratoare atat pentru platitorii de TVA (modificare sistem informatic, documentatie suplimentara, predare zilnica numerar defalcat, personal suplimentar, etc.) cat si pentru ANAF (in special inspectia fiscala), ineficienta totala in reducerea evaziunii, sanctiunile disproportionat de mari prevazute in sarcina agentilor economici, sau nevoia de a apela la credite pentru compensarea cash-flow-ului redus semnificativ.

De departe insa cea mai grava consecinta o va avea blocarea utilizarii de catre platitorii de TVA a sumelor colectate din livrarea produselor/serviciilor.

Dupa ce v-am prevenit in mod repetat ca bazaconii precum impozitul pe gospodarie, taxa de solidaritate, impozitul pe cifra de afaceri, s.a. nu vor putea fi introduse in Romania, chiar nu ma asteptam sa ne trezim cu inca doua calmitati, anuntate cu surle si trambite de catre guvernantii teldrumisti. Ambele in premiera cel putin europeana, daca nu chiar mondiala: trecerea contributiilor sociale de la angajator in sarcina angajatului si plata split TVA!

Ambele au reusit performanta rarisima ca sa intruneasca opozitia unanima a mediului de afaceri! Ambele sunt sustinute doar de presedintele Dragnea si yesmanii din jurul sau, alintati in interiorul PSD cu apelativul "teldrumistii".

Dupa ce si-au burdusit buzunarele cu salariile din Parlament si din administratia centrala si locala a statului si dupa ce au dat pensii speciale la tot soiul de invartiti (nu includ aici personalul militar), de cateva luni incoace teldrumistii de la guvernare distrug echilibrul fiscal-bugetar si ultima urma de predictibilitate a cadrului legislativ in care contribuabilii isi desfasoara activitatea."