In data de 30 noiembrie, Grupul la nivel inalt format din experti independenti va avea o ultima discutie pe tema simplificarii accesului la fondurile europene si a reducerii birocratiei in gestionarea programelor de finantare din politica de coeziune in perioada post-2020.

In decursul zilei, grupul va avea schimburi de opinii cu comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu si cu experti ai Comisiei Europene asupra modalitatilor practice de implementare a principalelor propuneri din raportul lor final, prezentat in luna iulie 2017, porivit site-ul CE in Romania.

"Grupul la nivel inalt a dezbatut teme dificile, cum ar fi procesele de audit si control, si a facut acest lucru cu curaj si fara sa evite anumite subiecte. Expertii au elaborat un set bogat de propuneri clare si detaliate pentru simplificarea in viitor a accesului la fondurile UE ", a declarat comisarul Corina Cretu.

"Fondurile politicii de coeziune sunt cele mai vizibile elemente pozitive ale Uniunii Europene, insa mult prea multe reguli li s-au adaugat de-a lungul anilor. Recomandarile noastre arata ca simplificarea lor semnificativa este nu doar de dorit, ci si fezabila", a adaugat presedintele Grupului Siim Kallas.

Discutiile se vor concentra, in special, pe urmatoarele subiecte:

  1. pregatirea viitoarelor programe si evitarea intarzierilor;

  2. metode online si indicatori comuni pentru a face raportarea mai simpla pentru statele membre si beneficiari;

  3. solutii simple si gata de utilizat pentru rambursarea costurilor si limitarea birocratiei;

  4. criterii mai bine armonizate de evaluare a performantei investitiilor din politica de coeziune si controale mai putine si proportionale.