Germania va propune partenerilor sai europeni numele secretarului de stat din ministerul Finantelor, Jorg Asmussen, pentru a-l inlocui pe economistul sef al Bancii Centrale Europene, Jurgen Stark, a anuntat sambata, la Marsilia, ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, citat de AFP.

Stark, in varsta de 63 de ani, l-a informat vineri pe presedintele BCE Jean-Claude Trichet de decizia sa de a demisiona "din motive personale". Surse citate de Reuters au afirmat insa ca germanul era nemultumit de programul Bancii de cumparare de obligatiuni suverane.

Schauble a propus numele secretarului de stat, un social-democrat in varsta de 45 de ani, in marja reuniunii cu omologii sai din G8.

Jurgen Stark ocupa acest post, unul dintre cele mai importante din cadrul conducerii BCE, din 1 iunie 2006. Mandatul sau urma sa se incheie in 31 mai 2014.

De mai multe saptamani, acest doctor in economie, aparator fervent al ortodoxiei monetare a Germaniei, si-a exprimat nemultumirea legata de rascumpararea de obligatiuni, decisa de institutia monetara de la Frankfurt pentru a ajuta tarile cele mai fragile din Zona Euro.

Potrivit mai mult surse, el ar fi votat la inceputul lui august impotriva reluarii acestui program, la fel cum a facut si presedintele bancii centrale germane, Jens Weidmann.