Trei economisti ai grupului financiar japonez Nomura au pus la punct cinci scenarii in care Europa are un rol principal. Peter Westaway, Jens Sondergaard si Dimitris Drakopoulos avertizeaza asupra pericolelor care pandesc statele europene daca liderii de aici nu iau decizii coerente pentru a incheia criza din zona euro, scrie Business Insider citat de incont.ro.

Scenariul 1, cu 5% sanse de materializare

Daca Uniunea Europeana s-ar extinde, iar Fondul pentru Stabilitate Financiara ar avea resurse mai mari, care permit restructurarea datoriilor, iar Banca Centrala Europeana ar putea reduce ratele imprumuturile in acord cu o uniune fiscala, atunci uniunea monetara ar supravietui pe termen lung.

Scenariul 2, cu sanse 8%

Exista un risc de doar 8% ca statul elen sa intre in incapacitate de plata si sa iasa din zona euro. Daca se intampla acest lucru, atunci, in proportie de 2%, Grecia si Italia ar putea parasi si ele zona euro.

Scenariul 3, cu 12% sanse de materializare

Daca statul elen intra in default, atunci economia Greciei se va adanci in recesiune si va scadea cu pana la 20%. Abia atunci, statele vor trebui sa ia masuri ca riscul de contagiune sa nu atinga Spania sau Italia.

Scenariul 4, cu sanse de 35%

In aceste conditii, Banca Centrala Europeana nu reuseste sa reduca datoriile, iar Spania si Italia pierd accesul pe pietele europene. Rezultatul: fondul de salvare trebuie triplat.

Scenariul 5, cu sanse de 40%

Fondul european de stabilitate financiara ar fi implementat cu succes, iar datoriile Spaniei si Italiei s-ar reduce. In acest caz, uniunea monetara supravietuieste.