Comisia Europeana a sugerat vineri ca va propune in curand introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare in Uniunea Europeana incepand cu 2014, mai devreme decat s-a anticipat, potrivit AFP.

Intrebat in cadrul unei conferinte de presa daca Comisia va propune ca o astfel de taxa sa intre in vigoare in 2014, David Boublil, purtatorul de cuvant al CE, a declarat ca "aceasta nu este o data pe care sa o fi prezentat, dar cred ca este o estimare rezonabila".

Anul 2018 a fost mentionat la un moment dat ca o posibila data pentru introducerea taxei pe tranzactiile financiare.

El a reamintit ca CE se pregateste sa faca "o propunere in urmatoarele saptamani" in ceea ce priveste aceasta taxa, care se aplica pentru o varietate de produse. Sumele colectate din aceasta taxa vor alimenta bugetul Uniunii Europene, ceea ce va duce la scaderea contributiilor nationale.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au preluat, in luna august, initiativa in ceea ce priveste aceasta taxa. Potrivit sugestiilor prezentate Comisiei Europene, cei doi lideri vor ca taxa pe tranzactii financiare sa se aplice tuturor tranzactiilor in care una din parti este din UE.

Marea Britanie si Suedia, care sunt membrii ai UE dar nu si ai zonei euro, si-au aratat opozitia in privinta acestei taxe. De asemenea, si Statele Unite se opun unei astfel de taxe.

Ministrii de finante din Belgia si Germania, Didier Reynders si Wolfgang Schäuble, au declarat saptamana trecuta ca, daca va fi nevoie, taxa pe tranzactii financiare va fi introdusa doar in zona euro.