Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a catalogat ciclurile economice mondiale din punctul de vedere al exploziilor tehnologice, considerand ca oamenii trebuie sa se obisnuiasca cu o noua normalitate, diferita de cea cu care a fost obisnuit. El a amintit ca in istorie primul ciclu a inceput in 1720 cu o mare criza financiara urmat de investitii in stiintele fundamentale. Penultimul ciclu s-a incheiat cu primul razboi mondial, iar aceasta criza inchide ultimul ciclu economic. "In momentul de fata, spuneti-mi dumneavoastra ce tehnologii explodeaza? De-asta spun ca se incheie un ciclu", a explicat Vasilescu, citat de Mediafax.

Adrian VasilescuFoto: AGERPRES

El a aratat ca si populatia trebuie sa se obisnuiasca cu gandul ca se intra intr-un nou ciclu economic, intr-o noua normalitate, diferita de cea cu care a fost obisnuita pana acum.

"In vara asta eram la Paris si, intr-o piata de pe langa Opera, am auzit tangouri celebre si oameni de toate varstele dansau. Si am zis, iata, oamenii sunt in criza, criza e prezenta la Paris, peste tot in magazine, restaurante, dar oamenii incep sa caute o noua normalitate. Va trebui sa ne trezim si noi si va trebui sa cautam o alta normalitate", a povestit Vasilescu.

In Romania, noua normalitate pleaca de la economisirea interna a societatii romanesti, atat la nivelul populatiei, cat si la nivelul companiilor si institutiilor statului, a mai spus Vasilescu. Intrarile anuale de capital insumau in medie circa 16 miliarde de euro intre 2004-2008, dar odata cu inceputul crizei acest flux de bani s-a oprit, iar Romania trebuie sa accepte ca nu mai poate avea bunastare din economisirea altor tari, considera Adrian Vasilescu. El a precizat ca sumele au fost calculate de Banca Nationala a Romaniei.

In opinia consilierului BNR, scaderea vitezei de rotatie a banilor este explicata pe de o parte de "saracirea" statelor dezvoltate si, pe de alta parte, de faptul ca marile companii asteapta terminarea ciclului economic actual pentru a investi.

"Banii s-au cam retras de pe planeta. Sunt la adapost. Companiile americane stau pe galeti de bani, dar nu investesc. Am auzit dezbateri de genul asta: ei, capitalistii, au facut criza si noi suferim din cauza lor. Auzind asemenea dezbateri mi-am imaginat urmatorul lucru: o familie bogata sta langa o familie saraca. Familia asta bogata, avand in vedere ca vecinii sunt de treaba, ajuta familia saraca oferind la jumatatea lunii niste bani si, dintr-odata, familia bogata a inceput sa aiba niste probleme. Atunci familia saraca a inceput sa zica: uite, din cauza ei, ca nu si-a organizat bine lucrurile, noi trebuie sa strangem cureaua.

In societatea romaneasca, intre 2004-2008 noi visam. In fiecare an veneau de afara 16 miliarde de euro. Astea sunt calculele Bancii Nationale. Cand a venit criza valul asta s-a strans. Deci noi ne obisnuisem sa traim aici, sa inventam bunastarea pe datorie. Fluxul asta s-a oprit (intrari de 16 miliarde euro - n.r). A fost o singura sansa: acordul de imprumut cu Comisia Europeana, cu Banca Mondiala, cu FMI si BERD. Si de acolo au venit cateva miliarde pe an, 3-4 miliarde, poate 5, dar nu mai sunt 16 miliarde euro. Asta, bineinteles, se cunoaste. Noua asta ni s-a intamplat, au saracit ei. Cum spuneam, companiile americane stau pe gramezi de bani si asteapta. Ce asteapta? Sa vina noua normalitate", a conchis consilierul Guvernatorului BNR.