Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Traian Basescu: Bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, este bine sa il abordam cu un deficit mult mai mic de 3 procente. In niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau de salarii in 2012

Bugetul pe anul 2012 trebuie sa fie extrem de prudent si ar trebui sa fie abordat cu o tinta de deficit bugetar mai mica decat cea de 3 procente, a declarat luni seara presedintele Traian Basescu. "Bugetul pe 2012 trebuie sa fie extrem de prudent, nu neaparat din cauza ca nu am gasi bani sa finantam deficitul, ci mai ales din cauza ca finantarea deficitului este extrem de scumpa. (...) Am ajuns toti la concluzia ca trebuie revizuita tinta de deficit. Datorita costurilor de finantare, este bine sa abordam bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de 3 procente. Cat va fi acest mult mai mic trebuie sa analizeze Guvernul", spune seful statului. El a explicat ca Romaniei i-ar fi usor sa mearga pe un buget construit pe deficit de 3%, insa "toate analizele arata ca am avea imprumuturi cu o creditare extrem de scumpa." Traian Basescu a mai anuntat ca, in 2012, nu se pune problema reducerii pensiilor si a salariilor. "In 2012 nu se vor taia sau impozita suplimentar pensiile. Cand ma refer la prudenta ma refer la necresterea cheltuielilor. Nu se vor taia sau impozita suplimentar pensiile. Nu se vor face reduceri, acest lucru a fost stabilit. In niciun caz nu se pune problema reducerii de pensii sau de salarii", a precizat seful statului.

Ambasadorul Marii Britanii: Melrose Resources va investi circa 130 de milioane de dolari in explorarile petroliere din Marea Neagra

Ambasadorul britanic la Bucuresti, Martin Harris, a afirmat pe blogul sau ca Melrose Resources si partenerii sai intentioneaza sa investeasca aproximativ 130 de milioane de dolari in explorarea petroliera din Marea Neagra. Pe 12 octombrie, Guvernul de la Bucuresti a aprobat doua acorduri de concesiune cu Melrose Resources & Petromar Resources, pentru perimetrele Muridava si Cobalcescu, in vederea explorarii, dezvoltarii si exploatarii petroliere. Fiecare perimetru concesionat are o suprafata de circa 1.000 de kilometri patrati, perimetrele fiind amplasate in sectorul romanesc al Marii Negre. Acordurile petroliere au o durata cuprinsa intre 20 si 30 de ani, in functie de complexitatea lucrarilor.

Bank of America: Ratingul maxim al SUA ar putea fi retrogradat de inca o agentie pana la finalul acestui an

Ratingul maxim al Statelor Unite ar putea fi retrogradat de inca una dintre marile agentii de evaluare financiara pana la sfarsitul acestui an, din cauza deficitului bugetar ridicat, se arata intr-o nota a Bank of America Merrill Lynch, citata de Reuters. Calificativul SUA va fi coborat in cazul in care Congresul american nu va reusi sa adopte un program pe termen lung pentru reducerea deficitului. Retrogradarea ar putea veni din partea Moody's sau Fitch, dupa ce Standard & Poor's a coborat in august ratingul Statelor Unite, din cauza temerilor privind cresterea deficitului bugetar si a datoriei publice. O noua diminuare a ratingului maxim al SUA ar reprezenta o noua lovitura pentru economia americana.

Aprobarea fuziunii Alpha Bank si Eurobank a fost amanata din lipsa de cvorum. Actionarii celor doua banci au fost convocati din nou la inceputul lui noiembrie

Aprobarea fuziunii grupurilor elene Alpha Bank si Eurobank a fost amanata din lipsa de cvorum, actionarii celor doua banci urmand sa fie convocati din nou la inceputul lui noiembrie. Repetarea adunarilor actionarilor este un lucru obisnuit in Grecia, unde cvorumul necesar la prima reuniune este de doua treimi. La sfarsitul lunii august, Alpha Bank si Eurobank, a doua, respectiv a treia banca din Grecia, au anuntat ca vor fuziona, creand cea mai mare banca din Europa de Sud-Est in functie de active.

Renault trimite o parte dintre angajati in somaj tehnic, anticipand un 2012 cu vanzari slabe

Compania Renault va trimite angajatii de la unele uzine franceze in somaj tehnic cateva zile, pentru a se asigura ca nu va acumula stocuri mari in asteptarea unui 2012 slab ca vanzari. Presa franceza scrie ca 3 uzine Renault din Franta, dar si cea din Slovenia, vor fi inchise cateva zile. Si Peugeot-Citroen a anuntat masuri similare in Franta si Slovacia, iar Opel si Ford vor opri si ele productia la o serie de uzine. Mai multi producatori auto din Europa s-au aratat pesimisti in legatura cu piata din 2012 si vor opri pentru cateva zile productia.