Acordul la care au ajuns liderii europeni in dimineata acestei zile este un succes, apreciaza joi, intr-un interviu pentru RFI, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. Sistemul bancar va fi recapitalizat, Fondul de Urgenta va fi sporit la 1.400 miliarde dolari iar Grecia are perspective de a-si reduce datoria suverana la 120% din PIB.

"Este un succes chiar si in conditiile in care detaliile concrete de implementare nu sunt inca stabilite", apreciaza Tanasescu, la RFI. El afirma ca "implementarea coerenta a acestui plan este vitala acum, iar aspectele tehnice se doresc a fi stabilite pana la summitul G20 de la Cannes, la inceputul lui noiembrie".

Descarca fisierul audio in format MP3

Tanasescu noteaza si ca pietele au reactionat imediat. Moneda Euro a crescut la 1,4 dolari per unitate la deschiderea sedintelor de tranzactionare.

In ceea ce priveste leul in contextul adoptarii acordului european, Tanasescu este convins ca moneda nationala va reactiona pozitiv pe pietele financiare: "Leul va ramane stabil". De altfel, Tanasescu subliniaza ca politica BNR a asigurat stabilitate financiara si monetara in Romania.

Romania are nevoie de finantare coerenta, constanta si la preturi acceptabile. Demersul presedintelui Traian Basescu vine in actualul context international, unde banii sunt putini si scumpi. "Trebuie sa avem cheltuieli cat mai mici ca sa imprumutam cat mai putin". Asa, crede Tanasescu, ar trebui intelese declaratiile presedintelui.

In plus, el apreciaza ca in 2012 veniturile trebuie sa fie predictibile, astfel incat "avem nevoie de un buget realist, iar cheltuielile trebuie sa fie estimate transparent. Nu cred ca e nevoie de taieri de salarii, pensii sau contributii sociale", afirma Tanasescu, pentru RFI.

"Avem nevoie de o cheltuire coerenta a banului public mai mult ca niciodata", iar banul public sa fie tintit catre sectoare unde Romania are nevoie cu adevarat de ei.

Interviul integral pe www.rfi.ro