G20, care incearca sa evite cu orice pret o propagare a crizei grecesti, posibila in continuare, in ciuda abandonului controversatului referendum propus de Papandreou, a decis sa plaseze Italia sub supravegherea FMI si a anuntat masuri destinate evitarii unei noi recesiuni mondiale, relateaza AFP.

"Dupa ce i-am ascultat pe partenerii nostri europeni in ultimele doua zile, sunt sigur ca Europa este in masura sa fie la inaltimea acestor dificultati", a declarat presedintele american Barack Obama, la inchiderea summitului celor mai bogate tari din lume, care a avut loc la Cannes, in sud-estul Frantei.

Grecia a anuntat oficial vineri ca a renuntat la proiectul de referendum asupra planului de salvare, care a aruncat luni in incertitudine viitorul Zonei Euro si a provocat stupoarea partenerilor din sanul G20.

Dar, intre timp, presiunea pietelor s-a accentuat asupra Italiei, a treia economie din Zona Euro si al patrulea contractor de credite din lume, si principala tinta a investitorilor in cazul contagiunii crizei.

Seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, a facut apel la Fondul Monetar International pentru o "verificare publica" trimestriala a aplicarii masurilor anticriza in Italia. Acesta a primit si a refuzat o propunere de ajutor financiar din partea FMI, considerand-o ca nefiind "necesara".

Ecartul dintre dobanda la care se imprumuta Germania, elevul silitor in ceea ce priveste disciplina bugetara, si Italia a atins un nou record vineri dupa-amiaza, un nou semn din partea investitorilor al pierderii increderii in Italia.

"Problema" este "o lipsa de credibilitate a masurilor care au fost anuntate", a explicat directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Liderii tarilor din G20, care reprezinta 85% din economia mondiala, au examinat mijloacele de intarire a mecanismelor de salvare indispensabile pentru evitarea contagiunii crizei datoriilor care afecteaza Europa de aproape doi ani.

G20 s-a angajat sa procedeze astfel incat "resurse suplimentare sa poata fi mobilizate rapid" de catre FMI, potrivit declaratiei finale a summitului.

Dar mai multe tari, cu Statele Unite in frunte, s-au aratat reticente in a preciza o cifra exacta, atat timp cat Zona Euro nu isi regleaza problemele, a spus un membru al unei delegatii, sub protectia anonimatului. "Este multa presiune asupra Zonei Euro din partea a numeroase tari", a explicat la randul sau un oficial britanic.

Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut, de altfel, ca "practic nici una dintre tarile prezente" nu a anuntat deocadata ca doreste sa participe la Fondul de salvare din Zona Euro.

Principalele economii ale planetei si-au exprimat dorinta de a pune cresterea economica pe fundamente durabile si sa corecteze dezechilibrele economice mondiale.

Astfel, Germania si China se angajeaza sa ia masuri pentru a sustine cererea interna si de sustinere a cresterii mondiale, in cazul unei agravari a crizei, potrivit comunicatului final al G20.

In general, economiile emergente, care au o balanta comerciala excedentara, si in primul rand China, promit sa dezvolte modelul lor economic spre o crestere sustinuta de cresterea interna, pentru a sustine astfel relansarea mondiala si stabilitatea financiara, se arata in documentul citat.

In acest context, Barack Obama a salutat "hotararea" Chinei de a majora flexibilitatea cursului yuanului, acuzat ca este subevaluat de o maniera artificiala pentru a favoriza exporturile chinezesti, in detrimentul partenerilor comerciali ai Beijingului.

Fara a obtine unanimitate in cadrul G20, in special din cauza ostilitatii americanilor, presedintele Nicolas Sarkozy a precizat ca isi doreste ca o taxa asupra tranzactiilor financiare sa functioneze in Uniunea Europeana in anul 2012.

Franta, care a asigurat presedintia grupului tarilor bogate si emergente din noiembrie 2010, a lasat aceasta sarcina in mainile Mexicului, pentru un an.

Evolutia evenimentelorin a doua zi a summitului

Ora 18,15 David Cameron: Lumea nu poate astepta la infinit deciziile Zonei Euro

Lumea nu poate astepta la infinit deciziile Zonei Euro pentru a-si rezolva criza datoriilor, a precizat premierul britanic, David Cameron, care a adaugat insa ca la Summitul G20 au fost inregistrate progrese in acest sens.

Dupa esecul primelor 20 de puteri mondiale de a ajunge la un acord asupra majorarii resurselor FMI pentru a putea ajuta tari precum Grecia si Italia, David Cameron a admis ca tara sa se pregateste pentru o posibila disparitie a euro.

"Fiecare zi care trece pentru criza euro (...) este o zi care va avea un efect negativ pentru restul lumii economice", a comentat el, intr-o conferinta de presa.

"Grecii trebuie sa se decida daca doresc sa ramana in Zona Euro, sa accepte planul de ajutor pentru reducerea datoriei care a fost negociat si sa-l faca functionabil pentru ei in sanul Zonei Euro", a subliniat premierul britanic.

Ora 16,55 Presedintele SUA, Barack Obama, a salutat decizia Chinei de a mari flexibilitatea cursului yuanului si a afirmat ca Europa este "in masura" sa raspunda crizei datoriilor suverane

"Salutam determinarea Chinei de a mari flexibilitatea (yuanului, n.r.). Este un lucru pe care il cerem de ceva timp. Va actiona ca o etapa critica pentru a stimula cresterea", a spus Obama, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la finalul summitului G20 de la Cannes.

Ora 16,40 Patru banci "sistemice" in Franta: BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole si BPCE

El a precizat ca autoritatile de reglementare au indentificat patru banci franceze de importanta "sistemica", respectiv institutii financiare care, prin marimea lor, prezinta un pericol pentru intreaga economie mondiala, in caz de faliment.

Acestea sunt BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole si BPCE.

Noile norme pentru bancile sistemice prevad fonduri proprii si mai ridicate pentru marile societati.

Consiliul de Stabilitate Financiara urmeaza sa prezinte vineri o lista cu 29 de banci de importanta sistemica din intreaga lume, a precizat Sarkozy, la summitul G20 din Cannes.

Regulile Basel III impun pentru toate bancile o rata a fondurilor proprii "dure" egala cu cel putin 7% din angajamentele lor.

Comitetul de la Basel a identificat in iulie 30 de banci de importanta sistemica si le-a impus o rata a fondurilor proprii mai mare cu 1 - 2,5 puncte procentuale in raport cu exigentele de baza.

Ora 16,05 Presedintele francez Nicolas Sarkozy vrea ca taxa asupra tranzactiilor financiare sa fie aplicata in tarile din Uniunea Europeana in cursul anului 2012.

Sarkozy a declarat ca proiectul acestei taxe, pregatit de Comisia Europeana, va fi examinat de sefii de state si de guverne la inceputul anului 2012 si a promis ca Franta "se va bate" pentru a face in asa fel incat sa fie aplicat in practica inainte de sfarsitul anului viitor.

Ora 15,20 Guvernatorul Bancii Centrale a Canadei, Mark Carney, a fost numit vineri la conducerea Consiliului de Stabilitate Financiara (FSB), o organizatie insarcinata cu reformarea sistemului bancar international.

Carney va prelua astfel postul italianului Mario Draghi, care ocupa aceasta functie din 2009, a precizat cancelarul german Angela Merkel, la Cannes.

Ora 14:30 Van Rompuy: Tarile G20 vor accepta sa aduca resurse suplimentare in FMI.

Ora 14:20 Roma a cerut FMI sa supravegheze masurile bugetare pe care le va implementa, a declarat vineri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Ora 14.00 Marea Britanie "pregateste planuri" in ipoteza in care criza datoriilor din Europa va duce la disparitia monedei euro.

Ora 13.30 Grecia renunta oficial la planurile privind organizarea unui referendumpe tema sprijinului financiar oferit de UE. Anuntul a fost facut de ministrul elen de finante, care i-a informat pe oficialii europeni de aceasta decizie.

Ora 13,15 Tarile G20 se angajeaza sa majoreze productia agricola

In plus, tarile G20 se angajeaza sa "majoreze durabil productia si productivitatea agricola" si sa intareasca transparenta pe pietele materiilor prime agricole.

"Ne angajam sa majoram durabil productia si productivitatea agricola. Pentru a hrani o populatie mondiala care urmeaza sa atinga peste 9 miliarde de persoane pana in 2050, se estimeaza ca va fi necesara o majorare cu 70% a productiei agricole in acelasi interval de timp", se arata in proiectul declaratiei finale.

Potrivit acestui document, sefii de stat si de guvern din cele mai bogate 20 de tari din lume se angajeaza sa imbunatateasca reglementarea pietelor materiilor prime agricole, pentru a limita volatilitatea foarte mare a preturilor.

"Am convenit ca reglementatorii pietei trebuie sa fie dotati cu puteri reale de interventie pentru a preveni abuzurile pietei. In mod specific, ei trebuie, intre alte puteri de interventie, sa dispuna de posibilitatea de a folosi puterile de control al pozitiilor", inclusiv optiunile speculative ale brokerilor de materii prime, precizeaza textul.

Ora 13,00 G20 se angajeaza sa controleze bonusurile bancare - proiectul declaratiei finale

G20 se angajeaza sa controleze de o maniera "continua" bonusurile acordate de banci, analizand "lacunele" in respectarea normelor internationale, potrivit proiectului declaratiei finale ale principalelor puteri ale lumii, obtinut de AFP.

"Invitam Consiliul de Stabilitate Financiara (FSB) sa intreprinda un proces de control continuu al practicilor de remuneratie si sa faca aceste rezultate publice, insistand asupra lacunelor si a obstacolelor care impiedica aplicarea totala a acestor norme", potrivit textului care urmeaza sa fie publicat in aceasta dupa-amiaza.

In plus, FSB va fi "reformat" pentru "imbunatatirea capacitatii sale de coordonare si control a programului nostru de reglementare financiara", se arata in documentul citat. Aceasta institutie urmeaza sa publice vineri "o prima lista a institutiilor financiare de importanta sistemica mondiala", respectiv al caror faliment risca sa afecteze sistemul financiar international.

Liderii G20 confirma angajamentul lor de a reglementa pana la sfarsitul anului 2012 produsele financiare derivate, acuzate ca alimenteaza speculatiile financiare.

Toatele contractele de produse derivate urmeaza a fi tranzactionate pe platforme de schimb sau prin intermediul platformelor electronice, dupa caz, si compensate obligatoriu prin contrapartide pana la finele anului 2012, cel mai tarziu.

Ora 12,00 Comunicatul final, care va fi publicat vineri, va detalia, stat cu stat, masurile pe care fiecare tara este pregatita sa le adopte pentru relansarea economiei mondiale, scrie Le Figaro.

"Sefii de stat sunt constienti ca trebuie sa ia vineri decizii puternice pentru a relansa economia si pentru a asigura pietele", a marturisit un negociator european. Acest angajament nu va merge pana acolo incat sa precizeze o suma exacta, dar, pentru prima data in existenta G20, o mare parte a textului va detalia, de la tara la tara, masuri precise pe care guvernele le au in vedere pentru a sustine cresterea economica si reducerea somajului.

Tarile vor fi clasate in mai multe categorii. Prima categorie, state precum Franta sau Japonia, care se vor angaja sa adopte masuri de consolidare bugetara. In aceasta categorie, "Statele Unite ar putea sa se angajeze foarte ferm pentru asanarea bugetului", explica un alt negociator.

De la Japonia se asteapta implementarea vastei reforme fiscale care se discuta in prezent si care vizeaza compensarea celor 9.000 de miliarde de yeni (84 miliarde de euro) utilizati pentru relansarea economiei dupa socul creat de cutremurul din martie.

O a doua categorie va include tari cu o situatie financiara mai buna, precum Germania, care ar putea sa se angajeze mai mult pentru sustinerea economiei mondiale.

Si Brazilia ar trebui sa se angajeze in aceasta directie. Presedintele tarii, Dilma Rousseff, a avertizat inca o data asupra pericolului planurilor de austeritate concomitente si a pledat pentru un echilibru fiscal conjugat cu crestere economica.

Ultima categorie: tari care, precum China, se vor angaja pentru echilibrarea cresterii economice, intarind cererea interna.

"China ar putea consimti la eforturi semnificative in termeni de flexibilizare a ratelor de schimb", a precizat o sursa apropiata negocierilor, care a notat ca foarte multe sperante sunt legate de actiunile Beijingului la acest summit.

Ora 11,00 Summitul G20 si-a reluat lucrarile.

Ora 9,45 Avertismentul Frantei: Grecia va fi exclusa din Zona Euro daca nu-si respecta angajamentele

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Jean Leonetti, a avertizat ca Grecia va fi exclusa din zona euro, dar si din Uniunea Europeana (UE), daca nu accepta planul decis de state.

"Respingerea planului inseamna iesirea din zona euro, neacceptarea planului pentru Grecia inseamna iesirea din Europa" a declarat Jean Leonetti.

Summitul a inregistrat cu satisfactie joi schimbarea la 180 de grade a premierului grec Giorgios Papandreou, care s-a declarat pregatit sa retraga proiectul de referendum cu conditia ca opozitia sa sprijine acordul european convenit in 27 octombrie, in conditiile in care liderul opozitiei de dreapta, Antonis Samaras, ia in calcul pentru prima oara participarea la un guvern de uniune nationala de tranzitie

La Atena, Parlamentul grec reia dezbaterile in cursul diminetii. Votul de incredere este prevazut la ora 22.00.

La Cannes, sefii de stat si de guvern isi reiau discutiile la ora 08,00 GMT cu semnarea unei conventii asupra paradisurilor fiscale, urmata de o prima sesiune de lucru dedicata reglementarii financiare. Vor urma doua alte intalniri, la ora 09,30, asupra materiilor prime, energiei si finantarilor inovatoare, si la ora 10,45, asupra mondializarii si a luptei impotriva coruptiei.

Incepand cu ora 13,30 GMT se va desfasura conferinta de presa finala a liderilor G20.

In marja acestui summit, Nicolas Sarkozy si Barack Obama vor acorda un interviu comun de presa televiziunilor franceze TF1 si France 2, care va fi difuzat la ora 19,00 GMT.