Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

De unde vin si unde se duc banii publici: o comparatie 2011 vs 2008

de Cristian Orgonas     HotNews.ro
Luni, 21 noiembrie 2011, 11:07 Economie | Finanţe & Bănci

In ultimii trei ani, guvernul a marit taxe si impozite, a largit baza de impozitare, a crescut si apoi a inghetat pensiile, a scazut salarii si a dat afara bugetari, masuri care, alaturi de efectele crizei economice au dus la schimbari atat in ce priveste structura veniturilor, cat si a cheltuielilor bugetare, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

  • Structura veniturilor bugetare: 2011 vs 2008

Dupa cum se poate observa si in graficul alaturat, in primele 9 luni din 2011, comparativ cu primele 9 luni din 2008 a scazut ponderea incasarilor din contributiile de asigurari, desi CAS-ul a crescut cu 3,3% din 2009 (de la 28% la 31,3%), iar baza de impozitare a fost largita prin includerea in randul platitorilor de CAS a personalului militar si a unora dintre cei care obtin venituri din profesii liberale.

De asemenea, a scazut semnificativ (-28%) ponderea veniturilor din impozitul pe profit, evolutie normala daca ne gandim ca si profiturile obtinute de companii au scazut foarte mult.

In ce priveste ponderea veniturilor din TVA, scaderea accentuata a consumului a facut ca aceasta sa creasca nesemnificativ, desi cota s-a majorat cu 26% anul trecut. Ponderea veniturilor din accize a crescut insa cu 35%, de la 8% la 10,8%, principalele motive fiind cresterea accizelor si deprecierea leului (cursul la care se calculeaza accizele: 3,35 lei/euro in 2008, respectiv 4,26 in 2011).

O mentiune speciala in ce priveste veniturile din taxe si impozite pe proprietate – desi ponderea acestora a crescut de la 2,1%, la 2,6%, in comparatie cu alte tari, Romania are una dintre cele mai mici ponderi in PIB a acestui tip de venituri bugetare, detalii aici.

Per total, in ciuda cresterii taxelor si impozitelor, ponderea veniturilor bugetare in PIB a scazut de la 24,6% in primele 9 luni din 2008, la 24,2% in primele 9 luni din 2011.

  • Structura cheltuielilor bugetare: 2011 vs 2008

Aici au avut loc cele mai importante schimbari. Astfel, ponderea cheltuielilor cu asistenta sociala a crescut cu 20,6%, cresterea in sume absolute fiind de 33%, de la 38,3 miliarde lei in primele 9 luni din 2008, la 51 miliarde lei in primele 9 luni din 2011.

Daca discutam strict despre pensii, cheltuielile au crescut spectaculos: de la 24 la 35,9 miliarde lei, principalul motiv fiind cresterea punctului de pensie cu 20% incepand cu octombrie 2008, masura care, pe fondul reducerii bruste a incasarilor bugetare a generat un deficit urias, de 2,7 miliarde lei doar in noiembrie si decembrie 2008.

Sa nu uitam nici de cresterea punctului de pensie cu 5% in 2009, si de introducerea pensiei sociale minime din 2010, “initiative” care au contribuit la cresterea cu aproape 50% a cheltuielilor cu pensiile in ultimii trei ani. Pe de alta parte, cresterea se datoreaza si faptului ca, de la 1 ianuarie 2011, de la bugetul de pensii se platesc si pensiile militarilor (circa 5 miliarde lei/an).

Exceptand pensiile, restul cheltuielilor cu asistenta sociala au crescut de la 14,3 miliarde lei, la 15,1 miliarde lei.

Mai departe, reducerea salariilor bugetarilor a dus la scaderea semnificativa a ponderii acestui tip de cheltuieli, in timp ce ponderea cheltuielilor cu achizitia de bunuri si servicii s-a redus destul de putin, de la 16,4%, la 15,3%. Ponderea cheltuielilor de capital s-a redus cu 27%, insa aici nu sunt incluse cheltuielile cu fondurile europene, care au crescut semnificativ in ultimul an.

Pe fondul cresterii datoriei publice si a dobanzilor, ponderea cheltuielilor cu dobanzile a crescut de la 2%, la 4,5%, iar anul viitor, procentul va continua in mod sigur sa creasca.

Per total, ponderea cheltuielilor bugetare in PIB a crescut de la 26,1% in primele 9 luni din 2008, la 26,7% in primele 9 luni din 2011, crestere generata in mod evident de majorarea semnificativa a cheltuielilor cu asistenta sociala.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

1781 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version