Parlamentul Ungariei a aprobat legea asupra impozitelor pentru 2012, masura principala din acest pachet legislativ fiind majorarea TVA la 27%, a anuntat marti agentia guvernamentala de presa MTI, preluata de AFP.

Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) va creste de la 25 la 27%, devenind astfel cea mai mare din Uniunea Europeana (UE).

Legea, care prevede de asemenea majorari de impozite pentru micro-intreprinderi, a fost aprobata cu 232 de voturi, 72 de deputati votand impotriva. FIDESZ, partidul premierului conservator Viktor Orban, detine o majoritate de doua treimi in Parlament.

Adoptarea legii privind impozitele are loc intr-un context economic tensionat in Ungaria, tara care a fost nevoita sa apeleze la Fondul Monetar International (FMI) si la Comisia Europeana din cauza dificultatilor de finantare pe piete.

Tara si-a pierdut credibilitatea dupa mai multe masuri adoptate de guvern si care vizau reducerea deficitelor, precum nationalizarea fondurilor private de pensii, sau majorarea puternica a impozitelor pentru banci sau societati din anumite sectoare, in special telecomunicatii. Nicio reforma de fond nu a fost angajata, alimentand ingrijorarile agentiilor de rating.

Ratingul suveran al Ungariei este cu doar o treapta peste categoria Junk, forintul se afla in a treia saptamana consecutiva de devalorizare iar tara reuseste cu greu sa se refinanteze pe pietele financiare.

Budapesta a depus oficial la FMI si UE o cerere de acord "precautional", afirmand ca nu doreste sprijin financiar.

Ungaria a fost salvata de la faliment in 2008 gratie unui imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si UE.

Bugetul pe 2012, care prevede un deficit de 2,8% din PIB, urmeaza sa fie adoptat la inceputul saptamanii viitoare.