Agentia de evaluare Fitch a retrogradat ratingurile mai multor banci din Portugalia, printre care si Banco Comercial Portugues, prezenta si pe piata din Romania, potrivit Reuters. Masura a venit ca urmare a retrogradarii ratingului suveran al Portugaliei in categoria "junk".

Fitch a coborat ratingurile creditelor pe termen lung si scurt ale Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portugues, Banco BPI, in vreme ce calificativele Caixa Economica Montepio Geral si Banif - Banco Internacional do Funchal au fost confirmate.

Perspectiva ratingului celor cinci banci este negativa, in linie cu perspectiva ratingului Portugaliei.

Analistii Fitch arata ca orice noua retrogradare a ratingului suveran va duce la o inrautatire a calificativelor acordate Banco Comercial Portugues si Banco BPI, in vreme ce ratingurile Caixa Economica Montepio Geral si Banco Internacional do Funchal vor fi coborate doar in cazul unei retrogradari cu mai mult de o treapta a ratingului Portugaliei.

Actiunea Fitch reflecta viziunea agentiei ca bancile trebuie sa isi consolideze capitalurile, insa flexibilitatea lor de a face acest lucru ar putea deveni tot mai limitata din cauza deteriorarii mediului economic si a posibilei diminuari a castigurilor si a calitatii activelor. Retrogradarea reflecta, de asemenea, continuarea provocarilor extreme in ceea ce priveste atragerea de resurse, care ar putea creste presiunea asupra finantarii si a profilului de lichiditate al bancilor, in pofida imbunatatirii recente a raportului credite/depozite.

Banco Comercial Portugues, care functioneaza sub brandul Millennium bcp, este prezenta si in Romania. Millennium Bank Romania a inregistrat pierderi de 13,5 milioane de euro in primele noua luni din acest an, cu 25,8% mai mici comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat cu o treapta ratingul Portugaliei in categoria "junk", nerecomandata investitiilor, din cauza datoriilor ridicate si a riscurilor programului de austeritate pe fondul inrautatirii perspectivelor economice. Fitch a coborat calificativul la "BB+" de la "BBB-", care este cu o treapta peste ratingul "Ba2" acordat de Moody's. Standard & Poor's este singura mare agentie de evaluare financiara care mai mentine Portugalia in "investment grade".