BCE a imprumutat 489 miliarde de euro pe 3 ani bancilor, peste estimarile analistilor chestionati de Bloomberg (320 miliarde euro). In total, 523 de institutii financiare au apelat la facilitatea BCE, banii fiind imprumutati la o dobanda de 1%. BCE a furnizat doar suma totala imprumutata si numarul institutiilor bancare, fara a da alte detalii. Ziaristul italian Fabrizio Goria transmite pe Twitter ca bancile italiene ar fi imprumutat circa 40 de miliarde de euro: Unicredit- EUR 7.5bln, Intesa Sanpaolo- EUR 12bln, Monte Paschi- EUR 10bln.

Anuntul BCE a intarit usor moneda europeana, care a ajuns imediat dupa anuntul oficial la 1,3169 dolari. Bursele europene au urcat si ele: Paris cu 2%, Londra cu 1,03%, Frankfurt cu 1,8% iar Milano cu 1,9%.

Banca Europeană Centrală (BEC) a oferit pentru prima dată împrumuturi pe o perioada de trei ani pentru refinanţarea băncilor, în încercarea de a creşte încrederea investitorilor în zona euro, potrivit BBC News.

De asemenea, băncile care vor lua aceste împrumuturi de la BEC, la dobânzi cu rate scăzute, ar putea cumpăra obligaţiuni suverane din ţări precum Italia şi Spania, care oferă un randament mult mai mare, potrivit BBC.

Detalii tehnice, aici