Moneda euro care s-a impus de zece ani in portofelele a milioane de europeni fara a reusi insa sa cucereasca nici inimile, nici pietele financiare de astazi care pun sub semnul intrebarii existenta sa. Folosit din 1999 de catre pietele financiare, euro au intrat in viata de zi cu zi a oamenilor din 12 tari europene la 1 ianuarie 2002, atunci cand marca, lira sau alte monede au iesit din circulatie, scrie AFP.

Astazi, zona euro cuprinde 332 milioane de oameni in 17 tari. La jumatatea anului 2011, erau in circulatie 14,2 miliarde de bancnote si 95,6 miliarde de monede cu o valoare totala de aproape 870 miliarde de euro, conform cifrelor de la Banca Centrala Europeana (BCE).

Cercurile politice si economice continua sa sublinieze beneficiile monedei unice: "cresterea posibilitatii de alegere si preturi stabile pentru consumatori, mai multa siguranta si oportunitate pentru companii si piete" sau "un semn tangibil de identitate europeana ", scrie pe pagina de internet a Comisiei Europene.

Dar, odata cu criza datoriilor, care a inceput in Grecia in 2010, inainte de a cuprinde treptat intreaga zona euro, au reaparut resentimentele mai, euroscepticii s-au facut tot mai mult auziti, iar neincrederea intre tarile din nord si cele din sudul Europei nu a fost niciodata mai mare.

In pofida beneficiilor sale de necontestat pentru a calatori, "consumatorii nu au fost niciodata foarte fericiti (cu euro), ei au mereu aceasta perceptie initiala ca euro a insemnat preturi mai ridicate", spune Andre Sapir, un economist de la centru Bruegel de cercetare privind politica economica in Europa.

In ceea ce priveste identitatea europeana, pe care euro ar trebui sa o consolideze, aceasta a luat o lovitura serioasa din momentul izbucnirii crizei datoriilor si a negocierilor interminabile pentru a iesi din aceasta situatie.