Acest pas a fost mult timp considerat de neimaginat - dar acum este privit ca o posibilitate: iesirea Greciei din zona Euro, scrie Der Spiegel. Potrivit unor surse guvernamentale ale ziarului german, retragerea Greciei din UEM se poate face prin 3 scenarii. Articolul a fost distribuit pe twitter de cateva zeci de ori intr-un sfert de ora.

"Noi suntem pregătiţi", a declarat Angela Merkel, la summitul G-20 de la Cannes, mizand pe o posibila retragere a Greciei din zona euro. Ea însăşi a adus acest scenariu în joc pentru a pune împreună cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy guvernul de la Atena sub presiune.

Potrivit informaţiilor SPIEGEL, guvernul federal german se pregăteşte pentru cazul în care noul guvern grec nu va aplica programul de reforme si se va produce exitul.

In aşa-numitul scenariu de bază, iesirea Greciei ar putea contribui la consolidarea zonei euro. Statele de la periferie, cum ar fi Spania şi Italia, ar putea avea chiar avantaje din iesirea problematicei Grecii.

Experţii guvernamentali germani au luat in calcul si cel mai rau scenariu: iesirea Greciei din Euroland, apoi devalorizarea monedei care ar umfla datoria tarii (denominata in euro).Bonitatea ţării se va prabusi, iar bancile ar fi excluse de pe pietele internationale.

Deoarece companiile elene au datorii in euro, multe vor falimenta iar somajul ar creste foarte mult.

Citeste textul integral din Spiegel