In Europa se protesteaza. Maghiarii impotriva a ceea ce considera ei amestecul in treburile lor interne, la bulgari e problema extractiei gazelor, la Greci se iese in strada din orice motiv- nicaieri situatia nu poate fi definita drept calma si cristalina. Acolo unde situatia economica e deteriorata sau in curs de deteriorare, protestele sunt justificate. Nu poti asista cu serenitate la degradarea drastica uneori a nivelului de trai. Cat de adanca este insa legatura dintre proteste si starea economiilor din tarile in care se iese in strada?, se intreaba Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.

Sa luam de pilda somajul in Europa

In graficul de mai sus aveti rata somajului. In cel de mai jos, somerii ca numar total. Catre finele anului trecut, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca rata somajului a ramas mare in trimestrul trei din 2011, gradul de ocupare fiind neviguros, iar situatia financiara actioneaza in sensul redresarii cererii de consum. Insa acest indice este in continuare slab, favorizand astfel dezinflatia. Potrivit Raportului privind inflatia, desi rata somajului a înregistrat a continuat sa se restrânga (5,1%fata de 5,3 % în trimestrul II 2011), rata estimata a somajului BIM indica o relativa stabilitate a acesteia (la circa 7,3 la suta), ceea ce presupune un numar ridicat de persoane în cautarea unui loc de munca fie prin intermediul agentiilor de recrutare private, fie prin forte proprii. Aceste persoane provin, probabil, atât din mediul privat, din sectorul bugetar si de la companii de stat (numarul salariatilor din sectorul bugetar si-a mentinut trendul descendent si au avut loc disponibilizari la companii de stat din transport), cât si din rândul persoanelor anterior inactive. Pentru perioada septembrie-noiembrie 2011, asteptarile companiilor privind gradul de ocupare s-au deteriorat usor în industria prelucratoare si servicii, dar au ramas similare celor din lunile precedente în cazul companiilor din constructii si comert.

Nu vreau sa interpretez cifrele pentru a nu fi acuzat ca vreau sa manipulez. Graficele sunt interactive, le puteti plimba cu mouseul pentru detalii. Mai jos avem salariul minim in cateva state europene (exprimat in echivalent eur)

In urmatorul grafic, datoria guvernamentala totala, exprimata in euro. Singurele comentarii sunt tot preluate dintr-un discurs al Guvernatorului. Isarescu a recomandat analistilor financiari bancari sa ajute la "reformarea" abordarilor publice a chestiunilor economice, unde e nevoie de mai mult profesionalism. "Am vazut in presa referiri la datoria de 90 de miliarde de euro a Romaniei. Lucrurile trebuie nuantate. Nu toata e datorie publica- avem acolo si datoriile companiilor care s-au imprumutat si datoriile bancilor care au imprumutat populatia... trebuie facute aceste nuantari daca dorim sa transmitem un mesaj corect", a spus Guvernatorul. Cand se ajunge la discutia despre datoria Romaniei, atunci parca a facut-o Dumnezeu din cer si se spune ca Banca Nationala este de vina, a adaugat Guvernatorul.

iar mai jos, exprimata ca procent din PIB

Ne ducem apoi la deficit si gasim urmatoarea situatie:

Legat de deficitul bugetar, el se datoreaza in opinia Guvernatorului, distantei mari dintre economisire si investitii. „Nu economisim suficient pentru a investi şi atunci trebuie să apelăm la împrumuturi externe. Dacă acest deficit se reduce la zero, atunci nu te poţi dezvolta decât din rezerve proprii. Grija noastră este să avem un dezechilibru care să poată fi administrat atât în sectorul bugetar, cât şi în cel privat”, a explicat Isărescu, la un forum. El a subliniat necesitatea stimulării economisirii pe termen lung. ”Trebuie să stimulăm economisirea durabilă. În acest moment, vorbim despre economisire pe termen scurt. Cu greu, băncile comerciale pot convinge clienţii să economisească pe zece ani. Sunt clienţi care se plimbă cu banii de la o bancă la alta şi pentru 0,5% în plus la dobândă”, a mai spus guvernatorul. Daca ne uitam la GNI per capita (2005 PPP International $) stam ca mai jos: Concluzia se poate trage cu ochiul liber. Legatura exista, dar nu e foarte stransa. Sunt tari care stau mai prost decat Romania si Grecia si in care nu se iese in strada, asa cum sunt tari care sunt mai bine pozitionate la anumite capitole ale economiei in care protestele duc la violente. Protestele apar acolo unde mediana celor mai slabe performante afecteaza masa critica de oameni care decid ca nu se mai poate.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro