Asteptati-va la “silenzio stampa” la Cotroceni, dialog mimat despre orice la Palatul Victoria fara a se negocia insa nimic serios plus promisiunea unor 100 de lei simbolici pentru electorat (anveloparea subventionata a blocurilor, tratamente cosmetice de... asistenta sociala, inevitabila gargara despre redistribuirea echitabila a viitoarei ..foste cresteri economice din 2012 etc.) si niste “executii” ritualice de ministri (remaniere) inlocuiti de tehnocrati. De cealalta parte, USL poate rata capitalizarea miscarilor de protest (nu vor sti sa smulga concesii politice din partea Guvernului cu care sa se laude, sa introduca o parte din revendicarile Pietei in proiecte legislative iar fripturistii proprii nu vor accepta o demisie colectiva din Parlament in preajma alegerilor pentru a-si motiva suplimentar votantii) dandu-si cu stangul in dreptul cu declaratii si inrolari dubioase (vezi El Comandante Mazare/Sorin Rosca Stanescu), scrie Cristi Dogaru pe blogul lui.

E clar ca orice va spune pe termen scurt Basescu va crea iritare dupa episodul Arafat. Presedintele va comuta deci pe “mute” in chestiunile arzatoare si se va limita la declaratii principiale despre spatiul Schengen, muncitorii romani, panselute etc. Se va plictisi si ne va plictisi ingrozitor o perioada. RMGC isi va pierde deci cel mai important lobbyist iar spoturile cu romanii care vor sa “munceasca la Rosia nu sa emigreze” ne vor cruta o perioada. O atitudine similara si din partea doamnei Udrea, care isi va tempera aciditatea la adresa opozitiei si isi va descoase etichetele celebre din garderoba.

Dupa protestele care au facut inconjurul lumii prin intermediul televiziunilor Guvernul a fost bine sfatuit: va mima dialogul. Nu sunt insa suficient de speriati pentru a negocia in mod real, pentru a fi dispusi sa accepte puncte de vedere diferite si sa-si modifice propria agenda (vezi matematica aberanta a lui Boc care plaseaza data posibilelor anticipate cu...2 luni inainte de comasatele stabilite deja-deci la ce bun sa le mai facem?). Dar vor discuta steril cu toata lumea. Daca maine imi fac o asociatie care sa militeze pentru virtutile muzicii clasice asupra maidanezilor din Bucuresti, probabil ca voi gasi o sosie a d-lui Baconschi care sa ma asculte apatic printr-un subsol al Palatului Victoria.

Pentru a ocoli o parte din responsabilitatile guvernarii din ultimii 4 ani, PDL va proceda precum caracatia lansand un nor de cerneala. Vom asista deci la o executie ritualica a unor membri ai cabinetului Boc (vor dispare figurile impopulare iar cineva va argumenta demagogic-“nu ne cramponam de putere cand vine vorba de interesele cetateanului, uite, am adus o noua transa de tehnocrati din pepiniera BNR”). Masurile populiste pentru campania electorala vor tinti segmente cat mai largi din populatia urbana, locul de unde vin votantii lor traditionali. Se vor anvelopa subventionat blocurile, se vor aloca fonduri primarilor PDL pentru o spoiala de ultima ora a oraselor administrate, etc. Punctual, se vor face cateva exceptii de la acordurile de principiu cu FMI in directia protectiei sociale. Bugetarilor li se va promite ca din 2013 se va trece neintarziat la redistribuirea cresterii economice din 2012, asta cu conditia ca respectiva crestere economica sa nu moara pana atunci in stadiul de mare speranta din cauza conditiilor externe.

Ce va face USL? Departamentul de strategie (or avea asa ceva?) ar trebui sa stie ca orizontul de asteptare creat in randurile actualilor si potentialilor votanti dupa mitingul din 19 ianuarie si miscarile de protest din Romania din ultima saptamana trebuie umplut in perioada urmatoare cu un pachet de masuri de sustinere a interesului, altfel totul se va termina intr-un fas spectaculos precum a patit in anii ’90 Alianta Civica dupa mitigul-monstru de infiintare. USL ar trebui sa: forteze Guvernul la concesii politice si economice cu care sa se impauneze, sa promita ca va prinde in proiecte legislative o parte din revendicarile Pietei, sa practice ironia de buna calitate la adresa adversarilor si televiziunii de stat (si nu exagerarile si victimizarile abisale ) si asta in mod organizat si coodonat timp de cateva luni. Dupa cum ii cunosc insa eu, slabe sanse de asa ceva, n-am prea vazut strategii urmarite cu consecventa la USL.

In plus, cineva ar trebui sa dea peste bereta comandantului Mazare care nu face prin iesirile sale colorate decat sa piarda voturile traditionale ale PSD si sa se abtina de la racolari dubioase (inca vreo duzina ca Sorin Rosa Stanescu si USL poate pierde majoritatatea cu care se lauda) care nu fac decat sa taie craca de sub picioare PNL. Un punct final al strategiei de mobilizare a sustinatorilor ar fi demisia colectiva din Parlament in preajma alegerilor (“nu ne intereseaza ciolanul daca nu putem obtine o viata mai buna pentru romani”, “cu Basescu nu se mai poate convietui nici macar de la distanta” etc.) dar ma indoiesc ca fripturistii lor ar renunta la cateva luni de motaiala pe bani frumosi in Parlament (mai ales cei care au mirosit ca nu se vor regasi pe liste).

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Dogaru