Randamentul la obligatiunile de stat ale Germaniei a scazut pentru prima oara in ultimele patru zile, dupa ce primul ministru Lucas Papademos a reusit, in urma discutiilor din weekend, sa convinga coalitia asupra unor noi masuri de austeritate bugetara pentru a evita colapsul economic, transmite Bloomberg.

Raspunsul dat de coalitie a redus dobanzile la titlurile de stat grecesti, ajungand la cel mai mic nivel din 26 ianuarie, si datorita insistentelor liderilor europeni pentru ca Grecia sa accepte termenii impusi de creditorii internationali, inainte de a aproba cel de-al doilea imprumut financiar.

Randamentul la obligatiunile italiene cu scadenta la 10 ani a scazut pentru a doua zi consecutiv in timp ce titlurile de stat franceze au suferit schimbari mici. Randamentul la obligatiunile Germaniei pe 10 ani scazuse cu 4 puncte procentuale, ajungand la 1,89 procente, dupa ce crescuse la 1,95% pe 3 februarie. Titlurile de stat cu scadenta in ianuarie 2022 au crescut cu 0,365 (sau 3,65 de euro la 1.000 euro imprumutati) la 100,96. Titlurile de stat franceze pe 10 ani au ajuns la 2,90%.

"Daca se va determina ca in Grecia nu se intampla ceea ce trebuie, atunci nu va mai fi un nou program de finantare externa iar asta inseamna ca in luna martie (Atena) isi va declara falimentul", spune Jean-Claude Juncker, intr-un interviu acordat Der Spiegel in care analizeaza evolutiile finantelor din zona euro.

De la inceputul anului, titlurile Germaniei au pierdut 0,5 procente, dupa ce in 2011 acestea crescusera cu 9,7 procente, conform indicilor calculati de catre Federatia Europeana a Societatilor Analistilor Financiari si de Bloomberg. Indicii arata ca titlurile grecesti au condus investitorii la o pierdere de 0,9 procente in 2012, dupa ce anul trecut acestia au avut pierderi de 62%. De asemenea, in acest an titlurile portugheze au coborat cu 1,7 procente.