Dobanda la care bancile europene se imprumuta de pe piata interbancara a scazut miercuri pentru a 36-a zi, cea mai lunga perioada de declin din ultimii doi ani si jumatate, in contextul in care Banca Centrala Europeana (BCE) a scazut costurile de finantare, scrie Bloomberg.

Dobanda interbancara la trei luni pentru imprumuturile in euro, Euribor, a scazut cu 0,007 puncte procentuale, la 1,07 la suta, conform datelor de la Federatia Bancara Europeana.

Este cea mai lunga perioada de scadere a Euribor din luna august 2009 si cel mai redus nivel al acestei dobanzi din ianuarie 2011, potrivit datelor Bloomberg.

Euribor a scazut in fiecare zi incepand din 21 decembrie 2011 de cand Banca Centrala Europeana a alocat o suma record de 489 de miliarde de euro (650 miliarde de dolari) imprumuturi pe trei ani pentru 523 de banci pentru a preveni o criza in sistemul financiar cauzata de situatia datoriilor suverane.

In functie de Euribor se calculeaza rata la creditele in euro. De evolutia acestui indicator depinde daca creste sau scade rata lunara a celor care au credite in euro. In Romania, 60% din cei care s-au imprumutat la banci au rate in valuta. 90% din totalul creditelor populatiei sunt in euro.